Het huis hiernaast: strippen en slikken

Wanneer ik thuiskom, is de klusser bezig in het buurhuis. De voordeur staat open. Ik grijp mijn kans op een nadere kennismaking. Hij is blij met de afleiding en vertelt wat er te gebeuren staat. Het pand wordt van binnen volledig gestript. Dat maakt nieuwsgierig naar wat er achter alle lagen schuil gaat. Want in de afgelopen eeuw zijn onze huizen allemaal verschillend verbouwd. De klusser laat het graag zien en geeft een rondleiding.

In het huis van de buren werd decennialang alleen het hoogstnoodzakelijke gedaan, low budget. Daarom moet nu werkelijk alles worden vervangen of opgeknapt. De nieuwe buurvrouw kon bij aankoop echt niet bevroeden wat haar nu te wachten staat.

Dat is nogal wat. Het oorspronkelijke houtwerk komt tevoorschijn. Zoals twee te korte balken onder de zoldervloer, die met een stuk hout ernaast aan elkaar getimmerd zijn. Een verwarmingsleiding loopt dwars door een oorspronkelijke deur heen. En die deur zat weer verborgen achter een houten wandje. Trouwens, alle tussenmuren hiernaast zijn op de eerste verdieping van hout en flinterdun.

Tot zover geen echte verrassingen. Ook in mijn huis zaten op de vreemdste plekken oude leidingen. Maar dan de muur beneden, tussen de trap en de woonkamer. Ik wist niet beter dan dat dat een halfsteens muurtje was met voorzetwand. De betonnen vloer en stenen muren van mijn badkamer leunen er namelijk op. Hiernaast is dat muurtje slechts een hol houten frame met ertegenaan getimmerd laminaat. Okeee …

Ik hoor het de verkoopmakelaar bij de eerste bezichtiging drie jaar geleden nog zo zeggen: ‘De huizen hier zijn heel stevig. Ze zijn namelijk gebouwd op zand. Dat is alsof ze zijn gebouwd op staal.’ Ja, ja.

2 gedachtes over “Het huis hiernaast: strippen en slikken

  1. Kees Groen

    Ja, dat zet mijn eigen jeugdherinneringen aan. Ook in mijn geboortehuis was één wand van de twee kleine slaapkamertjes van een dun laagje hout. Visuele privacy, ja. Maar geluid…

    1. Ja, onze woonnormen zijn in de afgelopen vijftig jaar flink veranderd. Je kan je bijna niet meer voorstellen hoe weinig privacy er vroeger was. En dat we dat kennelijk normaal vonden. Het is wel leuk om iets tastbaars uit dat voormalige leven terug te zien.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.