Weg met die herinnering

We maken allemaal soms iets mee wat we liever vergeten. In de film Total Recall weten ze daar wel raad me. Je kan daar ter vervanging van nare gedachten prettige herinneringen laten inplanten en vrolijk verder leven. Eigenlijk hoef je niet zo ver te gaan. Want onze hersenen hebben al een natuurlijk overschrijvingsmechanisme.

Ben je in een land geweest waar het goed toeven was, dan is het riskant om daar nogmaals vakantie te vieren. Die vakantie kan heel anders verlopen. Heb je de tweede keer een minder leuke tijd, dan raak je bovendien de eerste fijne herinnering kwijt. Want de tweede overschrijft de eerste.

Omgekeerd kan je plezier beleven aan dit mechanisme. In 2014 bezocht ik voor het eerst de botanische tuin in Utrecht. Het was avond en het bedrijf waar ik net was aangenomen gaf daar een feest. Ik ontmoette er mijn nieuwe werkgevers en collega’s. De sfeer was formeel en toch uitstekend. Maar zodra ik aan de slag ging, viel de praktijk tegen. Dacht ik daarna terug aan dat feest, dan riep dat een wrang gevoel op. Zo kwam er eveneens een smet op die tuin in Utrecht.

Afgelopen weekend was ik er weer. Dit keer in gezelschap van vrienden en natuurliefhebbers. Bij daglicht zag ik eindelijk hoe fraai de tuin is. We konden ongedwongen rondstruinen en de zon scheen. Nu verdringt deze nieuwe ervaring mooi de oude herinnering.

Een gedachte over “Weg met die herinnering

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.