Vrouwen moeten grenzen stellen

Saskia Noort kwam deze week in de Volkskrant uit de kast. Net als veel #MeToo-lotgenoten is zij ooit verkracht. In plaats van gillen, schreeuwen of haar buurman van zich af trappen, had ze gezwegen en het ondergaan. Ze werd verlamd door gevoelens van schaamte en schuld. Want nette meisjes van veertien dragen geen korte rokjes. Zij zou er wel om hebben gevraagd. Naar mijn idee speelt er nog iets anders mee. Veel vrouwen van onze leeftijd werden van jongs af aan opgevoed met het mantra dat meisjes ‘aardig’ moeten zijn. Vooral in relatief traditionele gezinnen. En zonder dat ze de bijbehorende assertiviteitstraining kregen. Daarvoor hoef je geen dochter van Turkse of Marokkaanse ouders te zijn.

Gisteren sprak ik een vrouw van Saskia’s leeftijd uit een modern, hoogopgeleid gezin. Zij vindt dat vrouwen toch duidelijker hun grenzen moeten stellen. Zelf heeft ze daar weinig moeite mee, want ze is intelligent en een snelle denker. Haar reacties zijn dan ook raak en ad rem. Bij een psychopaat kom je daar misschien niet ver mee. Maar bij gewone mannen kan dat doeltreffend werken.

Ik vermoed dat veel vrouwen schipperen met grenzen stellen. In allerlei opzichten. Ga je weer overwerken, of zeg je ‘nee’? Doe je iemand tegen heug en meug een plezier, hoewel je zelf wat anders wil? Leg je liever niet op elke slak zout, terwijl je bepaalde opmerkingen of gedragingen echt storend vindt? Hoe vaak laat je dat gebeuren omwille van de lieve vrede, voordat je je mond open doet? En áls je dan eindelijk iets zegt, hoe komt het er dan uit?

Het verraderlijkst zijn degenen die altijd vriendelijk en soepel in de omgang overkomen. In werkelijkheid dwingen ze daarmee gewenst gedrag af bij een ander. Want geef je een keer tegengas, dan is het net alsof jij onaardig bent en moeilijk doet. Ik heb een volgens iedereen ‘leuke’ collega gehad, die zulke situaties bijzonder goed in haar voordeel weet te manipuleren. Misschien vertoont zij wel de vrouwelijke variant van psychopathisch gedrag.

Tijdig en duidelijk grenzen stellen blijft moeilijk, om welke reden dan ook. Voor mij werkt levenservaring bevrijdend. Want diplomatie of assertiviteit heeft op sommige types geen effect. Geef je hen een millimeter ruimte, dan gaan ze direct over je grenzen heen. In zulke situaties hoef je niet ‘aardig’ te zijn.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.