Mannetjes

Net las ik het mijn vorige log(je) nog eens door toen mij ineens iets opviel. Er stond Ik schreef: ‘Overal heeft ze haar mannetjes voor. En zelfs die laten een goede indruk na. Gisteren belde er eentje aan. Hij kwam zich verontschuldigen omdat hij nog een uurtje bezig moest zijn met de drilboor.’

Mannetjes. Waar komt dat vandaan? Wat nu als mannen het wagen om in een vergelijkbaar stuk over ‘vrouwtjes’ te schrijven?

Sorry heren.

10 gedachtes over “Mannetjes

 1. Daar was in die jare vyftig die gewoonte onder Afrikaans-sprekende vroue (in Suid Afrika, natuurlik!) om, waar enigsins moontlik, verkleinwoorde in te druk. Bv,:
  Kan ek vir jou teetjies bring?
  Nog ’n bietjie vleisies?
  Sit die vrugte in die mandjietjie (l.w. dubbele verkleining!)
  Wat is die nommertjie? (telefoon, versekerings polis …)

  1. Dat ‘mandjietjie’ is wel heel mooi. Werden die verkleinwoorden gebruikt om een gemoedelijke sfeer te creëren? Het klinkt erg gezellig.

   Taal is toch wonderlijk. ‘Mannetjes’ zijn gewoon handige mensen die je voor klussen in kan zetten. Maar ‘mannetjes’ zijn ook types als Harvey Weinstein. Zeg ik als vrouw: ‘ik sta mijn mannetje’, dan is dat juist positief. Zeg ik echter: ‘ik sta mijn vrouwtje’, dan krijg ik vast een paar boze feministen achter mij aan. 😉

   1. Ha ha, als man zou ik mij er ook maar niet aan wagen. Voor zover mij bekend en in het Nederlands gebruiken vrouwen verkleinwoorden vaak om zich bescheiden op te stellen, om genegenheid te tonen en om voor een gemoedelijke sfeer te zorgen. Daar zitten wel een paar ‘ideale’ kenmerken van vrouwelijkheid bij. Maar een verkleinwoord kan ook geringschattend bedoeld zijn.

 2. Bij klusJEsmannen is dit al jaren zeer gangbaar onder mannen, vrouwen en overigen. Zal zijn omdat je nooit hoort over klusmannen. Mogelijk gebeurt het om de prijs te drukken en dan aan te geven dat het een werkje van niets is, wat dan ook niet teveel mag kosten. Maar net als andere woorden is het vaak niet wat er gezegd wordt, maar hoe het gezegd wordt.

  Zo’n klusjesman zal overigens antwoorden met ‘mevrouwtje dat gaan we piekfijn voor u regelen.’ 😉

   1. Mijn stukje gaat o.a. over het eigen gedrag en gedachtegoed onder ogen willen komen om persoonlijke en maatschappelijke vooruitgang te boeken. Veel mensen hebben daar moeite mee en verandering kost tijd. Dat blijkt hier wel weer.

 3. Je vroeg: Mannetjes – waar komt dat vandaan?

  Volgens mij kwam ik het ’t eerst tegen in een televisiereclame, zo’n tien à twintig jaar geleden, maar ik neem aan dat dat de reclamemaker het weer oppikte in een bepaalde omgeving waar men veel gebruik maakt van mannetjes..

  Verkleinwoordjes verkleinen letterlijk en dat kan twee kanten uitwerken. Bij dat mannetjes spreekt er een soort van minachting uit. Bij biertje, borreltje etc. drukt de drinker er zijn liefde voor alcoholica mee uit. In beide gevallen is het bagatelliseren.

  1. Mee eens. Hier zit de clou waarschijnlijk in dat inschakelen van ‘mannetjes’. Het heeft iets weg van een top-downverhouding.
   Toch bestaat er nu juist een behoorlijk spanningsveld tussen vrouwelijke huiseigenaren die mannelijke klussers inhuren. Onlangs vroeg ik twee vrouwen of ze een goede loodgieter en timmerman kenden. Nou, dat maakte wat los.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.