‘Je was de eerste voor mij’

De bijeenkomsten voor en door werkzoekenden in ons dorp stoppen. Daardoor ontaardt de laatste bijeenkomst in een vrolijke reünie. Veel deelnemers heb ik al een jaar niet gezien. We zijn allemaal nieuwsgierig naar hoe het met de anderen gaat. Hebben ze werk? Wat doen ze nu? Het is fijn om te kunnen vertellen dat ik momenteel een opdracht heb.

Sommigen hebben nu een baan. Iemand houdt zich groot. Ja, hij heeft weer een opdracht. En verzwijgt hoeveel tijd er tussen deze en de vorige zat. Een vrouw is dankbaar voor wat het leven haar nog biedt. Er is opluchting, omdat ze met haar Parkinson eindelijk volledig is afgekeurd.

Er stapt iemand binnen, waarvan ik al hoopte dat hij zou komen. Omdat hij me aan iemand doet denken, en omdat hij zelf gewoon leuk is. Hij verloor vorig jaar zijn marketingbaan en zocht moedig naar wat anders. Voor hem geen coaching praatjes over verwerking, acceptatie en luisteren naar je innerlijke zelf. Hij had meteen al de eerste stap gezet. Deze voormalige kantoortijger haalde zijn groot rijbewijs. Dan kon hij voorlopig mooie ritjes maken naar het buitenland.

Ik wil hem spreken en hij mij. Maar in het gekrioel blokkeren allerlei mensen steeds onze toenadering. Als we eindelijk tegenover elkaar staan, zegt hij: ‘Jij was de eerste voor mij.’ Wauw, dat krijg ik niet vaak te horen. Hij herinnert zich onze ontmoeting goed en ik ben kennelijk voor hem bijzonder. Oh, hij bedoelt: de eerste met wie hij hier vorig jaar sprak en die zijn verhaal aanhoorde. Ik was degene die hem in de wondere wereld van werkzoekenden inwijdde.

Nou ja, dat is toch evengoed speciaal. Nu heb ik zijn kaartje en hij dat van mij. Want hij wil ook zzp’er worden. Tijdens die bijeenkomst willen nog twee mensen beslist met mij praten. En eenmaal thuis krijg ik een bedankje voor ons fijne gesprek van die ernstig zieke vrouw.

Een paar toevallige ontmoetingen hebben ooit de koers van mijn leven drastisch veranderd. Geen van die mensen beseft dat. Misschien moeten we vaker uitspreken wat iemand voor ons heeft betekend.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.