Herfst: eten voor het oprapen

Op een van mijn wandelrondjes zie ik ze ineens overal op de stoep. Groene en bruine stekelige bollen vol glanzende, warmbruine noten. Precies waar een tamme kastanje ze heeft gedropt. Alsof niemand weet dat ze prima smaken. Ze liggen gewoon voor het oprapen. Dus heb ik dat gedaan.

Kastanjes horen bij mijn jeugd. Wij hadden vroeger thuis een grote boom in de voortuin staan. En in de herfst bracht mijn vader ze mee van het ziekenhuisterrein waar hij werkte. Dan konden wij er met lucifers poppetjes en beestjes van maken. Pas jaren later leerde ik op een landgoed dat er ook eetbare kastanjes bestaan.

Nu ze voor het oprapen liggen, heb ik eens opgelet waar die bomen staan. In mijn omgeving zijn het er wel vijf. En er is een hele straat met hazelnootbomen. Vanmiddag ben ik naar de dichtstbijzijnde tamme kastanje gegaan. Er passeerden auto’s, fietsers en voetgangers, maar niemand die ook kwam rapen. Ze zijn gewoon te rijk hier. Of ze durven zich en plein public niet te laten gaan.

Nou, ik wel hoor. Want dit is leuk. Verzamelen is een oerinstinct en typisch een klusje voor vrouwen. We deden dit al in de prehistorie. Binnen een kwartier had ik al zeker een pond. En dan heb ik nog een deel weggeven aan een stel dat er later bij kwam. Wat je zelf kweekt, plukt of vindt, smaakt meestal lekkerder dan wat je in de winkel koopt. Na een schaal kruisbessen, vijf kilo bramen en dertig trossen heerlijk zoete druiven, vormen deze kastanjes de nieuwste buit.

2 gedachtes over “Herfst: eten voor het oprapen

  1. Het zal niet alleen gène zijn. Verzamelen wordt niet door iedereen gedaan. Als kind kende ik geen tamme kastanjes, hazelnoten alleen van chocola.
    Enige jaren geleden zat er plotseling een vreemdeling n het voortuintje, hij raapte de eikels die van de straatbomen bij ons terecht kwamen. Ik kon hem niet verstaan en weet dus niet of ze voor consumptie waren.
    Ik dacht altijd dat eikels aan varkens werden gevoerd..

    1. Misschien houdt die vreemdeling zelf varkens. Je stond zeker wel even raar te kijken toen er iemand in je tuin bezig was?
      Bij ons in de buurt was vorig jaar een moslimgezin op een grasperk met hark en al in de weer om beukennootjes te verzamelen. Leuk! Ik raapte ze als kind ook, want ze zijn eetbaar. Maar dan moet je er wel heel veel vinden. Met tamme kastanjes gaat dat een stuk sneller.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.