Geen gemoedsrust voor uitzendkracht of zzp’er

Inmiddels is een op de drie werkenden in Nederland tijdelijk in dienst of zzp’er. Als ik om mij heen kijk, zorgt dat voor weinig gemoedsrust. Starters op de arbeidsmarkt hebben moeite om een hypotheek af te sluiten. En degenen die al langer meedraaien, weten nooit hoe lang het duurt voordat ze de volgende opdracht binnenhalen. Er zijn uitzonderingen, zoals bepaalde ICT’ers. Maar de meeste tijdelijke krachten ervaren een constant knagende onrust. Wat daarbij niet helpt, zijn de verwachtingen van anderen.

Bijna iedereen in mijn omgeving weet dat ik sinds 2009 geen vast werk meer heb. Dat gaat om erg veel mensen. Bij ontmoetingen vragen ze altijd hoe het gaat met werk zoeken. Daar bestaat nu een variant op. Vanaf het moment dat ik slechts een kans maakte op een betaalde opdracht, begon het al: ‘Oh, dan kan je misschien wel een vervolgopdracht krijgen.’ Sommigen hebben daarmee zo’n haast, dat ze vergeten mij met de huidige opdracht te feliciteren.

Het mag meestal om betrokkenheid gaan, toch is zo’n opmerking confronterend. Alsof je aan je plichten wordt herinnerd. En feitelijk is dat ook zo. In onze maatschappij mag je niet niets doen. Neem jij een besluit dat anderen zorgen baart, dan speelt ook hun belang een rol. Want als het mis gaat, wie draait er dan op voor de kosten? We betalen allemaal mee aan de WW en de bijstand. Dus wordt er druk uitgeoefend. Vroeger misschien nog wel meer dan nu. Dus maak ik een uitstapje naar de vorige eeuw en keer ik tot slot in 2017 terug.

Mijn opa van moederskant heb ik helaas nooit gekend. Hij overleed twaalf jaar voordat ik werd geboren. In de crisisjaren dertig had hij een poosje geen of onvoldoende werk. Daarom ontving hij ‘steun’ voor hemzelf en zijn gezin. Ze woonden in een huurhuis. Totdat de ambtenaar besefte dat de vader van mijn oma enigszins vermogend was. Daarom moesten ze in een pand van haar vader trekken. Want de gemeente verhaalde de kosten voor ondersteuning op hem.

Op een gegeven moment kon hij werk krijgen bij de politie. Maar ‘met boeven vang je boeven’, zo werd gezegd. In die tijd ging het er ruwer aan toe. Hij wilde er niet aan meewerken dat arme mensen met geweld uit hun huis werden gezet. Of iets dergelijks. Zo is mij onlangs verteld. Dus weigerde hij. De verteller keurde dit besluit sterk af, ‘want zijn gezin moest toch ook ergens van leven?’

Deze opa was iemand die qua werk alles aanpakte om voor zijn gezin te zorgen. Dat vertelde een ver familielid mij eens tijdens een uitvaart. Ik vond het fijn om dit te horen. Want ik ben met een andere indruk opgegroeid. Mijn opa zou vroeger een goede verkoper en zakenman zijn geweest, die flink verdiende. Totdat hij ‘in den Heere’ raakte en dat winst maken zondig begon te vinden. Waarna hij te ruimhartig met geld omsprong en er voor het gezin minder overbleef.

Nooit zal ik de volledige waarheid kunnen achterhalen rond deze anekdotes. Wel weet ik iets uit genealogisch onderzoek en andere vertellingen. Namelijk dat deze opa, en ook zijn vader, een moeilijke start kregen in het leven.

Voor zover ik het kan interpreteren, wilde hij positief blijven en met zingen als hobby zijn problemen vergeten. Want als man was hij verplicht om in zijn eentje voor het gezin te zorgen. In economisch moeilijke tijden moet dat zwaar op hem hebben gedrukt. ‘Fatsoenlijke’ getrouwde vrouwen werkten toen niet buitenshuis. En hun dochters waren kennelijk gewend om in ledigheid thuis te wachten tot hun prins op het witte paard kwam voorrijden. Mijn opa had hartklachten, maar bleef verantwoordelijk voor het brood op de plank. Hij overleed begin jaren vijftig, pas 61 jaar oud.

Anno 2017 ken ik vergelijkbare zzp’ers zonder alternatief, terwijl ze een burn-out hebben. Daarom een kleine tip. Heb je geen passende opdracht in de aanbieding? Zeur dan ook niet aan hun kop met hooggespannen verwachtingen. Maar heb je oprechte belangstelling? Informeer dan hoe het met henzelf gaat.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.