Maar wat is dan ‘stoer’? (1)

Van twee kanten kwam deze week het woord ‘stoer’ voorbij, in de zin van ‘aantrekkelijk’. En nu blijft het maar hangen in mijn gedachten. Stoer, stoer. Wie of wat is nu eigenlijk stoer? Ik pak er een oude Dikke Van Dale bij: 1. Nors, stug, onvriendelijk. (Hm, bedoelen ze soms cool?) 2. Groot, zwaar, krachtig van lichaamsbouw. (Komt in de buurt, bij mannen dan.) 3. Iemand die onvermoeibaar, onverdroten voortwerkt. (Kan ook.) 4. Onbuigzaam op geestelijk gebied, onverzettelijk. (Is dat het vooral?)

Samengevat gaat het dus om een afstandelijke houding en uitstraling, voor mannen fysiek positieve eigenschappen, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. Als ik het zo lees, kan een vrouw niet stoer zijn, of ze moet wel een soort manwijf zijn. Er zijn mensen die dat aantrekkelijk vinden, alleen ik niet.

Toch is ‘een stoer wijf’ doorgaans complimenteus bedoeld. Er is in de afgelopen dertig jaar kennelijk iets in onze samenleving veranderd. Daardoor sluit de betekenis van ‘stoer’ in mijn oude Van Dale nu minder goed aan. Eind jaren tachtig kwam er sowieso nog geen vrouw aan te pas in dat woordenboek.

Ik ken enkele vrouwen die zich heel stoer kleden en gedragen. Mijn lesbische buurvrouw van drie deuren verder, bijvoorbeeld. Een rouwdouw type in spijkerbroek, op kisten en met geblondeerde hanenkam. Haar vrouw is precies het tegenovergestelde. En een jonge moeder, van weer drie deuren verder, gaat ook altijd heel stoer gekleed. Laarzen, spijkerbroek, leren jasje. Haar zoontje van een jaar of vier ziet er identiek uit. Haar man of vriend rijdt motor. Zelf heeft ze een zwaar ronkende auto met provocerende sticker op de achterdeur. Die twee trekken op met mijn andere buren van twee deuren terug. Want ook zij hebben een motor en ook dat is een jong stel. Bovendien hebben zij zo’n grove, zelf getimmerde ruwe sloophouten bank. Die moet je hebben als je stoer bent.

Ook herinner ik mij een collega, die samen met haar vriend door Australië heeft gereisd. Ze hadden veel stoere dingen gedaan en voortdurend rondgezworven. Ook uiterlijk was zij ultra-stoer. Maar continu vergeleek zij haar reis met mijn reizen. Steevast had zij veel bijzonderder dingen meegemaakt en hippere plaatsen bezocht dan ik. Mijn motortocht door de outback was nauwelijks de moeite waard. En die tour in een 4×4 over rotsblokken door het oerwoud stelde niets voor. Werken in een afgelegen road house, waar op vrijdagavond cowboys uit de buurt hun helikopter voor de deur parkeren? Zij had iets vergelijkbaars gedaan. Maar op een gegeven moment kwam het er dan toch uit. Volgens haar was al dat reizen wel vreselijk zwaar. Meid toch. Het valt ook helemaal niet mee om altijd maar stoer te doen.

Ik kan voelen dat die ene met die provocerende sticker van zes deuren verder moeite heeft met mij. Ze kan mij niet plaatsen. Mijn uiterlijk wijst ook niet op stoerheid, alleen mijn houding is anders. Misschien wel cool. Slechts mensen die mij kennen, weten van mijn daden. En zij vinden een aantal van die daden stoer. Zelf vind ik dat wel meevallen. Het enige wat volgens Van Dale stoer is, is mijn vasthoudendheid. Heb ik eenmaal ergens mijn zinnen op gezet, dan gaat verder bijna alles vanzelf. Het is een karaktertrek, meer niet.

Trouwens, die cowboys, die maandenlang in zo’n bloedheet, godvergeten oord vertoeven, met weinig meer dan het gezelschap van duizenden koeien, en die altijd maar ter plekke alles zelf moeten oplossen, die vind ik nou stoer. Vooral fysiek dan. Want met uiterlijk stoere mannen valt soms amper een gesprek te voeren. Krijg je dat weer.

Maar zijn we er nu? Lees verder in deel 2.

2 gedachtes over “Maar wat is dan ‘stoer’? (1)

  1. Je kan er stoer uit zien, of stoer doen, maar dat hangt er weer van af hoe jij tegen dingen aan kijkt. wat de ene stoer vindt hoeft de ander niet stoer vinden.
    Wat ik stoer vind, al houd ik niet van dat woord, is je eigen leven leiden, je zelf zijn, jezelf redden wat er ook gebeurt om je heen.

    1. Mee eens. Er zijn eigenlijk talloze synoniemen voor ‘stoer’ als je kijkt naar de betekenis die we eraan geven. Ik heb de belangrijkste (naar mijn idee), zonder ze expliciet te benoemen, proberen te vangen in de opsomming in deel 2. We komen bij punt 3 op precies hetzelfde uit. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.