Vrouwelijk + Mannelijk = Aantrekkelijk

‘Hoge hakken staan bovendien vrouwelijker dan platte stappers.’, schreef ik in het vorige logje. Het is zo’n stelling waarover je beter eerst goed nadenkt voordat je typt. Want er kan zomaar een reactie komen met een vraag bovendien. En ja hoor. Of het erg is, als je er met platte schoenen minder vrouwelijk uitziet? En of dat betekent, dat je dan minder aantrekkelijk bent? Hm.

Om met dat laatste te beginnen: aantrekkelijk voor wie? Draag je schoenen met (hoge) hakken op het werk, dan is dat bewust of onbewust een strategie. Het is gewoon een feit. Wanneer je er ‘leuk’ uitziet, krijg je meer gedaan. Door schoenen met hakken verandert je houding. Je spant vanzelf je buik-, been- en rugspieren en gaat rechterop staan. Voor zowel mannen als vrouwen werkt dat uiterlijk in hun voordeel.

Op kantoor dragen schoenen met hakken bij aan een professionele uitstraling. Met hakken kom je binnen. Iedereen hoort je letterlijk aankomen. Hoe onzeker je je ook voelt, wanneer je hakken draagt, verwacht niemand dat je timide bent. Schoenen met hakken zijn dus soms onderdeel van een façade. Omgekeerd ga je je op hoge schoenen ook naar je uitstraling gedragen.

Het ‘vrouwelijke’ van hoge hakken zit ‘m in die aangespannen spieren. En in de optische verlenging van benen, waardoor je figuur een ideaal benadert. Frappant genoeg geldt hetzelfde voor mannen. Hoewel bij hen bescheiden hakken gangbaarder zijn. Misschien zouden kleine mannen ook wel hoge hakken willen dragen. Zoals Prince deed, bijvoorbeeld.

In de jaren zeventig liepen veel jongens rond met soulstappers en plateauzolen. Tot ze weer uit het straatbeeld verdwenen. Omdat het zo rottig gasgeven was in een auto, misschien? Of omdat vrouwen vinden dat mannen met hakken als hulpmiddel vals spelen? Laten mannen zich makkelijk en gewillig optisch misleiden, terwijl vrouwen alleen voor het echte werk gaan?

Kleine mannen vinden het doorgaans pijnlijk als hun vrouwelijke partner langer is dan zijzelf. Al scheelt het maar een centimeter. Zelf heb ik er geen bezwaar tegen als een man laarzen met (oké, maximaal vijf centimeter) hoge hakken draagt. Mits ze zwart, bruin, donkergroen of -blauw zijn. Én stoer. En alleen als hij ze overtuigend met bravoure draagt. Want een bijpassend karakter maakt wel het verschil.

2 gedachtes over “Vrouwelijk + Mannelijk = Aantrekkelijk

  1. Een lange vrouw op mijn werk draagt soms hoge hakken waardoor ze ineens bijna net zo lang is als ik. Meestal heeft ze lage schoenen, maar ik zie dan niet dat minder vrouwelijk geworden is.

    Een kleinere vrouw doet vrijwel altijd hoge hakken aan, en als ze een klant moet overtuigen ook een jurkje. Ziet er leuk uit hoor, maar ppff, wat vermoeiend.

    1. Precies, kleding op kantoor is voor vrouwen soms een heel gedoe. Is het jasje-dasje voor de heren eigenlijk net zoiets, of valt dat wel mee?

      Wat die lange vrouw met lage schoenen betreft: misschien maken de lage schoenen voor haar vrouwelijke uitstraling minder uit, omdat je haar al langer kent, weet hoe ze is en uiterlijk dan minder invloed heeft op het beeld dat je van haar hebt? Dit is ook voor mij een vraag wanneer ik denk aan de combinatie: mannelijk, maar niet volgens het ‘ideaalbeeld’ en toch aantrekkelijk door persoonlijkheid.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.