Variatie in relaties met ex-en

Vroeger, tot vijftig jaar geleden, was het zo eenvoudig. Qua relaties had je slechts drie smaken. Je was ongehuwd, gehuwd of weduwnaar/weduwe. Alleen bij uitzondering kwam je voor 1967 een gescheiden persoon tegen. Ongetrouwd samenwonen was taboe. En buitenechtelijke kinderen kon je ook maar beter niet krijgen. Als vrouw dan. Moet je nu eens zien. Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding en veel kinderen groeien op in een samengesteld gezin.

Ooit maakte een nichtje van mij een vechtscheiding, ontvoering van haar kinderen en daaropvolgende hereniging mee. Uit veiligheidsoverwegingen wijzigde ze de voor- én achternamen van zichzelf en haar dochters officieel. Met haar ex is al ruim twintig jaar geen contact geweest. Hij woont in het buitenland. De kinderen werden als kleuters bij hem weggehaald en zien hun vader waarschijnlijk nooit meer.

Het hoeft niet zo dramatisch te lopen. Ik ken meerdere mensen die trouwden, kinderen kregen, op elkaar uitgekeken raakten, en nu nog in redelijke harmonie samenleven. Soms omwille van de kinderen; soms uit praktische of financiële overwegingen. Ze delen hetzelfde huis, maar hebben elk een aparte slaapkamer. Zo’n situatie kan jarenlang voortbestaan.

Een jongere vriendin woont al een tijd samen met een gescheiden vader van twee kleine kinderen. Hoe definitief hij al van zijn ex was gescheiden toen zij elkaar ontmoetten, is mij niet duidelijk. Pijnlijk was het blijkbaar wel. Zodra de zorg voor de kinderen in vakantietijd moet worden geregeld, past de ex haar plannen steeds aan.

Een oudere vriendin werd al vroeg in haar huwelijk door haar man bedrogen. Dat liep uit op een scheiding. Zij bleef met haar dochtertje achter en kreeg het financieel zwaar. Alle reden dus om wraakzuchtig te zijn, zou je denken. Maar die tweede vrouw is later één van haar beste vriendinnen geworden. Intussen is dat huwelijk eveneens gestrand. Toch komen ze nog allemaal gezellig bij elkaar over de vloer. Jarenlang was er een soort polygamische relatie, zonder dat de tweede echtgenote haar voorgangster naar het leven stond. Dat kan dus ook allemaal.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.