Gevaar op de Veluwe

Vroeger waren de dichte bossen op de Veluwe berucht. Het wemelde er van de struikrovers. Als handelsreiziger maakte je de doorsteek liever niet alleen. Je wachtte in een herberg aan de veilige rand van het duistere bos op lotgenoten. Vervolgens reisde je samen zo rap mogelijk naar de overkant. Vriendin F en ik doen eigenlijk nogal onbezonnen op het Veluws Zwerfpad. En het begon toch zo mooi vandaag.

Na een nacht vol donder, bliksem en hoosbuien gaan wij op pad. Het is broeierig warm. Her en der hangt nevel boven het land. Onze route voert langs hoge maisvelden, stille boerenerven en verlaten bospaden. Soms moeten we naar de kant voor een grommende tractor. Als dit Amerika was, liep hier vast iemand rond met een sinister plan.

Bij Garderen leidt het spoor een donker beukenbos in over een hoge wal. Het lager gelegen terrein werkt beelden op uit de prehistorie. Her en der liggen omgevallen en half vergane bomen. Op open plekken zweeft een witte waas. Het is er drassig en tropisch klam. Door de hevige regenval hangt er een geur van rottend blad.

De omgevallen beuken verbazen ons wel wat. Ze liggen alle kanten op. Kennelijk zijn het geen slachtoffers van een enkele storm. Echt dik zijn ze evenmin. Ze zijn niet neergestort vanwege hun ouderdom. Toch vertonen ze geen zaagsporen. Waardoor zijn ze dan wel geveld? We komen er niet uit en wandelen verder.

Later pauzeren we ergens op een bankje. Heel vaag horen we verkeer, maar verder is het uitzonderlijk stil. Totdat er links van ons plotseling groot rumoer ontstaat. Zijn het geweerschoten? Of is het geknal van vuurwerk? Dan horen we veel gekraak en geraas. Er stort iets zwaars in stukken neer. We beseffen het gelijk. Dat moet er een zijn.

En ja hoor, daar ligt ‘ie dan, wat verderop. Precies over ons pad heen neergestort. Een beuk met zijn kruin nog vol groen blad. Stel dat we net een minuutje eerder waren opgestapt? Ik bedoel maar: op de Veluwe loert het gevaar nog overal.

2 gedachtes over “Gevaar op de Veluwe

  1. En dat moet ook zo blijven vind ik. Niets erger dan een bos waar elke vervaarlijk overhangende tak te lijf wordt gegaan door een gemeenteploeg met reflecterende werkkleding.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.