Paradigma verschuiving / Als de bom valt

Als 50-plusser denk je zo ongeveer te weten hoe de wereld in elkaar steekt. Toch werd ik gisteren nog verrast door Bombing War: From Guernica to Hiroshima op Canvas. Vanzelfsprekend waren de geallieerden in ‘40-‘45 de good guys en de Duitsers de bad guys. Maar geallieerde piloten dropten wel de meeste dodelijke bommen op ons land. Waarom vertelt niemand dat?

Sterker: Engeland en Amerika maakten met hun bombardementen doelbewust zo veel mogelijk burgerslachtoffers in vijandige landen. Er was alleen geen dictator die zich daar wat van aantrok. Weliswaar groeide in Engeland en Amerika de twijfel over het effect van die bombardementen. Maar in Amerika was de druk vanuit de wapenindustrie groot genoeg om door te gaan.

Begin jaren tachtig maakten we ons zorgen over zure regen en de dreiging vanuit de Sovjet Unie. Met Als de bom valt schetste Doe Maar het tijdbeeld, en ik zong mee. Ronald Reagan zat in de Verenigde Staten met zijn vingers aan de knop. Wij in Europa vonden hem incapabel en onberekenbaar. En toen viel de muur. Het grote gevaar week en de zure regen verdween. Die ervaring biedt mij sindsdien houvast. Met name wanneer de wereldvrede in het geding is.

Ik vraag mij intussen wel af waar de zure regen is gebleven. Zouden ze daar nu in China last van hebben? Ze vertellen ons ook nooit het hele verhaal. Of ze doen dat pas na zeventig jaar.

3 gedachtes over “Paradigma verschuiving / Als de bom valt

  1. —Als 50-plusser denk je zo ongeveer te weten hoe de wereld in elkaar steekt. —
    Met 35 jaar méér, misschien ook nog wel; tenminste, dat is mij vandaag overkomen. Na zoveel foto’s, films, journalen, boeken over de (2e) wereldoorlog te hebben gezien en gelezen, trok “Als een bom valt” mij niet aan. Toch werd ik de door de documentaire meegesleept en – met een “toevallige” verwijzing naar een andere post op dit blog – stel ik nu vast dat mijn aandacht voor een Open Raam weliswaar berustte op een toeval, maar dat de click met de muis geheel mijn vrije keus was. Toeval en vrije wil kunnen dus tot opzekere hoogte best samengaan, dacht ik. Aannemelijk?

    Met genoegen de eerste aflevering bekeken, dank voor de link. Voordat ik aan de tweede begin, wil ik bovenstaand commentaar even kwijt. Groeten uit Argentinië! .

    1. Welkom. Wat een diepzinnige gedachten, zo midden in de nacht (hier althans). Toeval bestaat niet, zeggen ze. Het idee van voorbeschikking geeft gebeurtenissen meteen een zwaardere lading. Toeval of voorbeschikking, het gaat erom wat je er vervolgens mee doet. Maar eigen keus zou weer een illusie zijn, heb ik begrepen. Hoe dan ook, ik verwijs graag naar een paar eerdere logjes, want ‘toeval’ raakt een gevoelige snaar. https://raamopen.wordpress.com/2016/12/26/turn-a-different-corner-george-michael/ En deze: https://raamopen.wordpress.com/2016/01/02/bijgeloof/ met reacties.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.