Top 5 redenen voor spijt

Waarvan denk je dat stervenden het meeste spijt hebben wanneer ze terugkijken op hun leven? Dit is wat palliatieve-zorgverleenster Bronnie Ware ontdekte:

 1. Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw aan mezelf te leven; dus niet het leven had geleid dat anderen van mij verwachtten.
 2. Ik wou dat ik niet zo veel/zo hard had gewerkt.
 3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te drukken.
 4. Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden.
 5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan om blijer te zijn.

boomblaadjes in de zonZie haar boek The Top Five Regrets of the Dying. Een verwijzing hiernaar vond ik op het lezenswaardige Financieel Onafhankelijk Blog. Al vraag ik mij wel af in hoeverre de schrijver oog heeft voor people en planet naast profit.

Mijn eigen financiële onafhankelijkheid is een stuk dichterbij gekomen sinds ik Prepensioen dankzij koopwoning schreef. Vandaag was dan ook een mooie wandeldag.

4 gedachtes over “Top 5 redenen voor spijt

   1. Keuzes zijn zo overschat. Mensen wordt het gevoel gegeven dat ze een vrije wil hebben, terwijl volgens sommige gelovigen en sommige wetenschappers alles allang vastligt. 😉

    Mensen moeten weer leren dat het leven niet mislukt als je verkeerde keuzes maakt. Het overkomt je, en dat is goed. Na de dood is iedereen weer gelijk en weet je niks meer of het interesseert je niks meer. Dus op je sterfbed is het sowieso te laat.

   2. O ja, die overschatting van keuzes hoort bij een meritocratie. Als je een verkeerde keuze maakt, ligt het uitsluitend aan jezelf. Daarom hecht ik graag waarde aan het toeval.

Reacties zijn gesloten.