Wonen in de gelukkigste gemeenten van NL

Rijn Arnhem richting Oosterbeek
Een uitzicht om blij van te worden. De Rijn bij Arnhem in westelijke richting.

Volgens de Atlas voor Gemeenten word je niet vrolijk van wonen in een grote stad. Het geluksgevoel bij plattelandsbewoners is aanzienlijk hoger. Amsterdam en Rotterdam scoren slechts 82, terwijl Raalte in Overijssel 91 haalt en Strijen in Zuid-Holland 93. Onder meer in de provincie Groningen en in dorpjes nabij de Duitse grens wonen veel gelukkige mensen. Dat is opvallend, want daar wonen eveneens veel Wilders-stemmers.

In het onderzoek is gekeken naar tien factoren. Namelijk: leeftijd, burgerlijke staat, werk, religie, gezinssituatie, gezondheid, roken en drinken, vrienden zien, woningbezit en stedelijkheid. Ben je kerngezond, dan ben je véél gelukkiger dan een arbeidsongeschikte. En word je omringd door vrienden die je vaak ziet? Dan ben je zeker blijer dan gescheiden mensen. Dit is voorspelbaar, maar sommige uitkomsten zijn absoluut opmerkelijk.

Christenen en atheïsten, bijvoorbeeld, zijn aanzienlijk gelukkiger dan moslims. Bovendien voelen rokers en matige drinkers zich beter dan geheelonthouders. (Dat is misschien een deel van de verklaring.)

Bij vergelijking bevatten de factoren nog meer verrassingen. Goede gezondheid scoort als factor het hoogst. Logisch. Maar onze gezondheid vinden we dus ook belangrijker dan onze partner of onze baan. De op één na belangrijkste factor is eigen woningbezit. Dat maakt ons gelukkiger dan samenwonen. Een partner is zelfs ondergeschikt aan de factor ‘wonen in niet stedelijk gebied’. Nou, dat weten we dan.

Overigens scoort de wonderschone plattelandsgemeente waarin in woon gelijk met Zoetermeer. Smaken verschillen, dat blijkt wel weer. (Zoeterméér!)

Tot besluit nog dit. Matig drinken bezorgt ons een groter geluksgevoel dan betaald werk. Heel interessant. Laten we hierop toosten. Ik neem een glaasje port.

6 gedachtes over “Wonen in de gelukkigste gemeenten van NL

    1. Ja, ja, maar als er iets opvalt bij dit onderzoek, dan is het wel dat veel hardwerkende christenen in hechte gemeenschappen met goede voorzieningen erg blij zijn met hun eigen stekkie. Dus die vrouwen daar waarschijnlijk ook.

  1. Buren die geen lawaai maken, ook ik ken die weelde. Ik mis ze zelfs als ik op vakantie ben.Als ik een droomhuis kado zouden krijgen verhuis ik alleen als ik mijn buren links, rechts en tegenover zou kunnen meenemen.
    Dat Moslims ongelukkiger zijn dan Christenen en atheïsten lijkt mij aannemelijk, de god van de Gristenen is tegenwoordig goedertieren en tandeloos, maar het loerende oog van de vrome volgers van de Profeet zou zelfs mij in angstige onzekerheid brengen..

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.