Leven in een klein wereldje

Je hoort weleens dat het leefwereldje van mensen zonder werk erg klein wordt. Inderdaad kan ik de hele wereld buiten houden en slechts een fluitende merel in de tuin aanhoren. Toch blijft de wereld in mijn hoofd ruimer dan de afmetingen van mijn lapje grond. De wereld is zo groot of zo klein als je hem zelf maakt. Al sta ik nu wel langer stil bij vraagstukken van postzegelformaat. Zoals de volgende situatie.

In de grond van mijn tuin leven lange wurmen. Vermoedelijk trekken zij blaadjes en zaadjes in de uitmondingen van hun ondergrondse gangenstelsel. Als afsluiting of als een deur, zeg maar. Regelmatig tref ik zo’n propje aan tussen kiezels en stenen. Volgens mij is er een druk bezig geweest. Zie de onderstaande foto’s met verdorde bladen van uitgebloeide narcissen. Ik heb namelijk geen andere verklaring voor dit tafereel:

Raadsel in de tuin2
Van bovenaf gezien
raadsel in de tuin
Heeft een wurm deze blaadjes door het gaatje getrokken van de stenen wand?

 

7 gedachtes over “Leven in een klein wereldje

  1. Wat apart…!
    Ja, de ondergrondse wereld… zo viel het ons jongste dochtertje (11) op dat de mieren met levende (en dezelfde, maar dan dood en in stukken) beestjes lopen te sjouwen.. Waarom/hoezo! Ook daar ben ik het antwoord schuldig 🙂

  2. Dat kleine wereldje kan ook bij mensen met een fulltime baan. Mijn vader kan ik wat dat betreft als voorbeeld aanhalen.Het bedrijf telde zo’n 150 medewerkers, maar hij had maar contact met een stuk of 5 daarvan en dan ook nog zeer oppervlakkig. Zijn baan (maar ook zijn karakter) zorgde er voor dat ie buiten het werk om ook niet veel contacten had.

    Toen ik een voltijd baan had merkte ik hetzelfde. Ik zat in kleine projectgroepen en was vooral met het werk bezig. Zozeer dat ik buiten het werk om weinig puf had voor andere dingen. Door mijn vele en langdurige afwezigheid kwam het daar ook niet van. Nadat ik gestopt was met werk ben ik me meer toe gaan leggen op m’n eigen omgeving en wat vormen van vrijwilligerswerk. Eigenlijk is mijn wereld daarmee qua omvang verkleind, maar qua omgang vergroot.

    Mijn tuintje is overigens een groene chaos. Daar heb/maak ik nooit tijd voor en die groenigheid stoort me totaal niet.

    1. Helemaal mee eens. Van bejaarden die weinig buiten komen, denk je ook al snel dat hun wereldje klein is. In praktische zin is dat zo, maar ze dragen eveneens een schat aan levenservaringen mee. Zolang ze mentaal goed blijven, is hun denkbeeldige wereld vast groter dan van iemand die zich vol op zijn werk stort.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.