Hoogtijdagen rond 5 mei

Airborne begraafplaatsZe komen ons weer opzoeken deze week, onze dierbaren en belangstellenden uit verschillende landen. Zelfs oude strijdmakkers zijn van de partij. Groepen rijden af en aan, of ze komen getweeën. En anderen verschijnen alleen. Rare snuiters met zonnebrillen op, gehuld in camouflagekledij. Terwijl het burgers zijn, dat zien wij meteen.

We worden hier trouwens goed verzorgd. Het ontbreekt ons aan niets. Ze maaien ons gazonnetje strak en overal staan er bloemen in ons vak. Dat mag ook wel, want we krijgen dagelijks bezoek, het hele jaar door. Van wandelaars, bijvoorbeeld, die langslopen over een pad. Als ze ons zien staan in gelid, dan nemen ze even de tijd. Voor een stille bespiegeling over een toekomst die verloren ging.

In onze tijd leek alles duidelijk. Je was goed of je was fout. Vandaag de dag weten steeds minder mensen zeker of dat zo was. Wij vochten in september 1944 tegen jongens van soms pas zestien jaar oud. Befehl ist Befehl, weet je wel. ‘Waanzin’, zeggen overlevenden van alle partijen nu achteraf.

Dan zijn we het daar tenminste over eens.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.