Ouderdom komt met gebreken

Werkgevers denken dat oudere werknemers vaak ziek zijn. Dat kan ik eenvoudig weerleggen. Overal waar ik heb gewerkt, meldden jongere collega’s zich vaker ziek dan ik. Als ze gewoon verkouden zijn, noemen zij dat griep. Toch begrijp ik dit wel. De huidige prestatiedruk laat geen ruimte voor kwaaltjes toe. Mijn kwaaltjes zijn niet ernstig, maar ze kunnen wel hinderlijk zijn bij enkele beroepen. En het worden er met de jaren meer. Ik zal de vier invloedrijkste noemen.

Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Ik heb geen diabetes, maar ik MOET op tijd eten. Al is een vergadering nog zo belangrijk, ik eet tussendoor. Alles om een inzinking te voorkomen. Want die is gênant. Heel gênant. Het zweet breekt me dan letterlijk uit en mijn blouse raakt doordrenkt. Ik word duizelig en slap. Ook krijg ik van die bibberhandjes, terwijl ik al een lichte tremor in mijn vingers heb. Nooit kan ik zeker zijn van mijn energieniveau. Het voordeel van zo’n inefficiënte stofwisseling is wel dat ik straffeloos kan eten als een dijkwerker.

Een halfdicht linkeroor. De laatste twintig jaar komt dat steeds vaker voor. Toen ik vorige keer mijn oor liet uitspuiten, kwam er een flinke oorontsteking achteraan. Nu twijfel ik of ik weer naar de huisarts zal gaan. Dat oor piept namelijk al weken irritant. Ook door gehoorschade en tinnitus hoor ik niet optimaal. Daarom wandel ik in groepjes meestal links en achteraan. Anders mis ik de helft van wat anderen zeggen. Soms komt dat wel goed uit, trouwens.

Aan mijn stem mankeert niets, alleen praat ik van nature zacht. Daardoor denken mensen gewoonlijk dat ik timide ben. (Een vergissing.) Als ik veel of hard moet praten, word ik snel hees. En als ik verkouden ben, verdwijnt mijn stem soms helemaal. Toen het vorig jaar weer zover was, werd ik gebeld voor een baan bij een callcenter. De recruiter en ik waren gauw klaar.

Tot besluit heb ik een beetje last van holvoeten. Klinkt raar, maar mijn voeten zijn wel mooi. Alleen kan ik geen schoenen met hoge hakken meer dragen. Als ik lang moet staan, raakt een zenuw in mijn rechtervoet bekneld. Nu heb ik op maat gemaakte inlegzooltjes, die dat gedeeltelijk opvangen. Maar een staand beroep hou ik niet lang vol. Vandaar al die kantoorbanen. Je moet toch wat, nietwaar?

4 gedachtes over “Ouderdom komt met gebreken

 1. Je noemt een paar herkenbare dingen op, bloedsuikerschommelingen ken ik mijn hel leven al, het ging iets beter toen ik stopte met het eten van suiker en zoetigheid. Heeft niets met leeftijd te maken.
  Maar afgezien daarvan vind ik het een crime dat ouderen te vaak ziek zouden zijn.
  Wat ik wel hoor van ict-ers is dat ouderen iets trager reageren op nieuwigheden, of het waar is weet ik niet. Toen ik nog een kantoorbaantje had kreeg ik die indruk ook, het was de tijd van opkomst van de computers. Maar dat had niets met kwaaltjes te maken tenzij je middelbare en hogere leeftijd als zodanig ziet.

  1. Ja, snel verbrandbare koolhydraten werken verstorend. Met eiwitrijk voedsel en bepaalde vetten zijn bloedsuikerschommelingen beter beheersbaar, merk ik.
   Wat nieuwe ontwikkelingen betreft, vermoed ik dat het op oudere leeftijd moeilijker wordt om iets heel nieuws te leren. Zit je al in een vakgebied en komt de verandering geleidelijk, dan gaat dat makkelijker. En van mensen die dicht tegen hun pensioen aan zitten, hoor ik wel dat ze weinig zin meer hebben om nog aan iets nieuws op hun werk te beginnen. Maar de een is de ander niet.

 2. Ik ben 53 en erg benieuwd naar alle nieuwigheden die bij mijn (IT-achtig) bedrijf op me af gaan komen! We zitten in een heel snel veranderende branche en ben erg benieuwd waar het naartoe zal gaan. Wees maar blij dat die callcenterbaan niet door is gegaan. Ik heb dat een paar jaar geleden ook geprobeerd en wat was dàt een vergissing. Ik weet nog dat ik las dat je daarmee bezig was en wou niet expliciet negatief doen, maar dacht “oeioeioei”.

  1. Het is echt mooi dat je nu zoveel bij kunt leren via je werk in die sector. Als je er middenin zit en het spreekt je aan, dan ga je er meestal makkelijker en enthousiast in mee. Op een eenvoudiger niveau vind ik vormgeving uitproberen met WordPress ook heel leuk.
   Ja, die callcenters lijken mij behoorlijk stressvol. Ik was niet echt rouwig toen de recruiter zei dat mijn stem niet helder genoeg was. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.