Een spaarrente van 0,0%

In Het Hollandse spaarmysterie (De Volkskrant, 23 maart 2017) zoeken economen naar een verklaring voor de aanhoudende Nederlandse spaarzucht. We ontvangen bijna geen rente meer en toch blijven we tegen de klippen op sparen. Een gemiddeld huishouden heeft nu € 44.000 op de bank staan. Dat is bijna de helft meer dan een decennium eerder. Economen wijzen naar de vergrijzende bevolking en de onzekerheid over de toekomst.

Het wordt tijd dat economen hun archaïsche modellen eens gaan bijstellen. Zo ben ik geen fan van Draghi’s monetaire beleid. Hij preekt uitsluitend voor zijn Zuid-Europese parochie. Een man zoals hij kijkt slechts naar harde factoren (productiemiddelen en geld). Voor zachte factoren (sociale verhoudingen en milieu-invloeden) is hij blind. Maar ontwikkeling is een holistische, alomvattende aangelegenheid.

Economen, met hun fixatie op groei, kunnen zich evenmin voorstellen dat er mensen zijn die genoeg spullen hebben. Mensen die elke vakantiebestemming op hun verlanglijst al hebben bezocht. Meerdere malen zelfs. Ze hechten niet meer aan boekenbezit of een auto. En ze laten modegrillen aan zich voorbij gaan.

Omdat ze hun eigen stijl hebben ontwikkeld. Omdat ze tevreden zijn met wat ze hebben. Omdat ze, zoals ruim een miljoen Nederlanders, kiezen voor een duurzame bank met bijbehorende leefstijl. En omdat ze toch wel alles kunnen krijgen in de nieuwe deeleconomie. Economische groeimodellen zijn gewoon zo passé (geeuw).

2 gedachtes over “Een spaarrente van 0,0%

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Is dat echt zo? Ruim 1 miljoen Nederlanders die kiezen voor een duurzame bank en bijbehorende leefstijl. Die bijbehorende leefstijl ben ik wel benieuwd naar wat dat inhoudt. Genoeg mensen in mijn omgeving die hun geld op een duurzame bank hebben en plastic scheiden, maar er lustig op los vliegen naar verre oorden.

    1. Terechte vraag. Misschien heb ik de duurzame bank (ASN en Triodos, samen circa 1,2 miljoen klanten) iets te vlot gekoppeld aan de duurzame leefstijl. Bij de aandeelhoudersvergaderingen van de ASN zie je wel veel overtuigd duurzaam levende mensen. De een zal er een stuk verder in gaan dan de ander. Zelf ken ik vier mensen die bij de ASN rekeningen hebben en drie daarvan leven redelijk duurzaam. Maar of dat nu een kenmerkende verhouding is?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.