De achterliggende reden

Sommige daden zijn nauwelijks te verklaren. Vooral wanneer je nog geen helder besef hebt van de achterliggende reden. Zoals afgelopen week. Op donderdag 26 januari had ik een afspraak bij de Kamer van Koophandel om mijn nieuwe bedrijf in te schrijven. Toevallig had ik er een week eerder nog met mijn vader over gesproken.

Mijn zus was jarig, maar hij was thuis gebleven. Want hij was al dagen kortademig. De dokter had hem al een inhaler met medicijn gegeven, zodat hij meer lucht kreeg. Terwijl mijn moeder naar het verjaardagsfeest ging, bezocht ik mijn vader.

Ik vertelde welke diensten ik zou gaan verlenen en hij hoorde dat belangstellend aan. Hij noemde iemand die ook net voor zichzelf was begonnen. En hij zei het op een instemmende manier. Zo van: als je met solliciteren toch niet verder komt, kan je dit net zo goed eens proberen.

Maar sinds die taxirit in de nacht van 19 op 20 januari stond alles op zijn kop. Mijn vader moest naar de spoedeisende hulp en vervolgens belandde hij op de intensive care. Even leek het wat beter te gaan. Misschien zou hij afgelopen woensdag zelfs weer naar huis kunnen. Maar op die dag kwam er een heel ander telefoontje. Of ik direct naar het ziekenhuis kon gaan.

Vandaag hebben we de tekst voor de plechtigheid besproken. Die heb ik geschreven. Mijn zus vond dat er wat meer in kon over mij. Bijvoorbeeld iets over mijn reizen naar Australië. Wat vond papa daar toen eigenlijk van? Tijdens het schrijven heb ik mij dat ook afgevraagd. Maar ik weet het gewoon niet. Hij was niet zo spraakzaam en ik heb er nooit expliciet naar gevraagd.

Ik weet alleen nu wel waarom ik aanvoelde dat ik die afspraak bij de Kamer van Koophandel moest nakomen. Slechts 15 uur en 30 minuten na zijn dood.

6 gedachtes over “De achterliggende reden

  1. Gecondoleerd!

    Ik ben sinds de eeuwwisseling wees en heb ook af en toe nog dingen die ik graag aan mijn ouders had gevraagd, maar destijds kwamen die dingen niet ter sprake. Ik kon over alles met ze spreken, maar mijn onbeantwoorde vragen kwamen pas later. Soms trek ik nog wel eens wat info uit een tante en oom die nog leven.

    Met m’n zwerfvakanties en dienstreizen was het wel duidelijk. Mijn ouders vonden dat prachtig.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.