Stoeien met thema’s en plugins van WordPress

Je zou toch zeggen dat het heel makkelijk is: ff een website maken met WordPress. Dat is het ook wel, normaal gesproken. Alleen wil ik natuurlijk weer net wat anders dan het standaard format. En omdat het voor mijn bedrijf is, moet het goed zijn ook. Jullie denken vast dat ik in het stenen tijdperk der websites ben blijven hangen. Tenminste, als je kijkt naar het thema van Raam Open in 2017. Twenty Ten heet het. Oftewel, de vormgeving van dit blog is van zeven jaar geleden. Uit de prehistorie dus. Maar op mijn andere sites ben ik al verder, hoor.

We hebben een poos de lichte, cleane websites gehad. Schermbreed en handig voor op een mobiele telefoon. Maar die zijn inmiddels ook behoorlijk passé. Wat je nu moet hebben is zo’n thema met schermbrede foto’s en waarmee je eindeloos naar beneden kan scrollen. Daarmee lijkt het net alsof er steeds een ander blad tevoorschijn komt. Ze hebben vaak drie of vier kolommen en mooie ronde knoppen van tekst op plaatjes.

Dus als je, zoals ik, net wil doen alsof je helemaal bij bent, dan kies je zo’n thema voor je nieuwe site. Maar ja, dat kan ik niet meer. Want toen mijn nieuwste website nog als een tabula rasa op het scherm stond, viel ik als een blok voor het Graphy-thema. Het is zo’n stijlvolle variant, met een bijna schreefloos lettertype dat doet denken aan oude reisverhalen. Ik had er natuurlijk ook niet gelijk een foto van een Italiaanse villa aan de Amalfikust op moeten zetten. Want dat is een dierbaar vakantie-aandenken. Nu kan ik helemaal niet meer terug.

Ik heb het wel geprobeerd hoor, met andere thema’s. Maar aan de een mankeert dit en aan de ander schort dat. Alleen al dat experimenteren duurde een halve dag. En als je wil, kan je er de rest van je leven mee vullen. Want wat WordPress allemaal te bieden heeft, is gigantisch. Er zijn minstens 4.400 verschillende thema’s.

Maar Graphy moet en zal het blijven. Alleen oogt dat thema een beetje kaal voor wie een state-of-the-art website verwacht. Daarom moet ik er wel aan geloven. Na drie jaar sober geblog met WordPress ben ik gedwongen zelf mijn ideale website te bouwen. Met plugins. Heel veel plugins.

Hebben jullie enig idee hoeveel er daarvan zijn? Echt, het is ronduit beangstigend. Duizenden en duizenden. Klik maar eens op de selectie plugins voor geavanceerde statistieken. Voordat je die allemaal hebt geprobeerd, is er zo weer een maand voorbij. En ze lijken zichzelf wel te vermenigvuldigen. Kijk je een uur later, dan staan er zomaar twee nieuwe bij.

Maar goed, het moet en het zal Graphy blijven. Dus heb ik zelfs met HTML-codes gestoeid. Ongelofelijk, want eigenlijk ben ik doodsbang voor die dingen. Ik denk altijd dat wanneer je maar één tekentje wijzigt, de halve website in elkaar stort. Dat valt mee, want WordPress is onverwoestbaar. Gisteren kreeg ik zelfs een helder moment. Of eigenlijk kwam er een herinnering boven, uit het echte stenen computertijdperk. Zo rond 1990 was het.

In elk geval wilde ik kolommen invoegen waar dat normaal niet kan. Ik een plugin uitgezocht en geïnstalleerd. En aan de slag. Eerst dacht ik dat je woorden moest typen achter de codes. Maar dat werkte niet. Toen heb ik woorden onder de codes getypt. Maar dat deed ook niks. En toen kwam het: [one_third] Proef [/one_third][one_third] Ook proef. [/one_third][one_third_last]  En nog een proef. [/one_third_last]. Op dit blog gebruik ik die plugin niet, dus zie je niets bijzonders. Maar op die andere site staat het helemaal goed.

Werkelijk, ik word een WordPress-expert!

3 gedachtes over “Stoeien met thema’s en plugins van WordPress

  1. Zelf ben ik begonnen met een simpele html-website en vond de beperkingen die bijvoorbeeld web-log.nl oplegde behoorlijk irritant. Bij de gratis wordpress.com is dat nog erger. Ze laten erg veel niet toe, terwijl het zo eenvoudig is. Ik heb dus een aantal keren overwogen om een betaalde website te nemen op een eigen domein. Toch is het daar niet van gekomen, inmiddels heb ik wat oplossingen gevonden en vind ik andere ‘problemen’ niet meer zo belangrijk. Dingen die ik toch leuk vind en niet op wordpress.com lukken doe ik op blogspot.com. Daar is meer mogelijk met javascript en html. Het reageren daar is waardeloos. De mogelijke reageerders verwijs ik dan ook door naar m’n wordpress blog.

    WordPress heeft wat mij betreft een irritant systeem met erg veel thema’s. Alleen vallen al deze thema’s bij mij af. Voordelen worden steeds gecombineerd met nadelen. Ik ben blijven hangen bij een behoorlijk oud thema en heb dat flink naar mijn hand weten te zetten. Er zitten een paar simpele afwijkingen in die ik bij geen ander blog of website zie, ook niet buiten wordpress. Inmiddels ben ik dus aan m’n eigen plek gewend.

    De dingen die ik aanvankelijk wilde snappen bezoekers doorgaans toch niet omdat ze ook niet op andere websites te vinden zijn. Zo had ik ooit een mooi zoeksysteem dat eerst binnen de website zoch en daarna binnen de pagina de plek aanwees. Lijkt mij erg logisch, maar ik vind dat laatste bij geen website. Om die reden gebruik ik de google-zoekbalk in m’n browser die hetzelfde kan maar dan in alle websites. Kortom geoon buiten m’n website opgelost en een ander kan dat ook.

      1. Idd wel kort overwogen, maar dat gaat niet lukken met een wordpress.com-blog. Ik zal dan eerst met een wordpress.org blog op een eigen domein moeten beginnen en die stap heb ik nooit genomen. WordPress.com doet het uitstekend qua webruimte, veiligheid en snelheid en is annoniemer. Mijn naam komt zo niet in een whois/sidn bestand.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.