Schoon het internet op!

Soms begin ik aan iets wat eigenlijk te groot is voor mij alleen. Dat heb je met dagdromers en onverbeterlijke idealisten. Want zou het niet mooi zijn als we allemaal de bezem halen door onze bestanden op internet? Ik bedoel, bij elke zoekopdracht staan enorme servers energie te slurpen. Overal ter wereld. En dat kost zoveel kracht omdat er zoveel bagger zit tussen al dat moois op internet.

Gisteren heb ik My Dunglish Blog gesloten. Daar had ik al 2 ½ jaar niets op gezet. Aangezien ik toch bezig was, heb ik gelijk zeven nepvolgers van Raam Open verwijderd. Wat doet een Engelstalige volger met uitsluitend plaatjes van puppies op mijn log? Of een Poolse schone waarbij ik de melding 404 krijg? Ik heb liever minder, maar wel echte volgers. Als onafhankelijke blogster schrijf ik toch niet voor reclame-inkomsten. Dus.

Ik doe aan iedereen een oproep om mijn voorbeeld te volgen. Maak een back-up van wat je nog wilt bewaren en delete daarna alle oude troep. Stuur mijn oproep aan iedereen door. Misschien gaan we dan nog viral ook.

Aan WordPress en andere aanbieders van ruimte op internet heb ik een verzoek. Stuur een waarschuwing naar eigenaren van websites waarop een jaar lang niets gebeurt. Is er een jaar later nog niets gepubliceerd, schrap dan automatisch de hele account.

Op LinkedIn staat bij mijn contacten een vroegere buurman die al twee jaar geleden stierf. Misschien heeft zijn weduwe geen wachtwoord en kan ze zijn account nooit meer sluiten. Dat vind ik erg.

feestaardvarkenDus, kom op jongens en meisjes: delete, delete, delete.

Clean up the internet. Yeah!

Oh, wat ruimt dat heerlijk op.

18 gedachtes over “Schoon het internet op!

 1. Een goed idee..!

  Zelf heb ik online meer last van het omgekeerde ;-/ ik wil mijn blog (etc etc) graag online en ‘up’ houden, maar de hardware van onze server hapert telkens ;-/ Als je via mijn ‘profiel’ een foutmelding krijgt, is het omdat de server voor de dertigste keer om duistere redenen gecrasht is ;-/

  (alvast goede dagen..! =ik weet niet of ik het al wel of juist niet zal zeggen ;-))

  1. Oh jee, dat moet behoorlijk frustrerend zijn. Ik kan erg slecht tegen haperende apparatuur of programma’s. Heb je er al eens een specialist naar laten kijken? Sommigen weten binnen vijf minuten wat eraan scheelt.
   Jij ook alvast fijne feestdagen toegewenst!

 2. goed idee. Dus je hebt van je dunglish blog alle bestanden verwijderd die online staan, toch? Dus ook overbodige gmail, googledocs, dropbox, pinterest, kun je zo van internet verwijderen? Ik vermoed eigenlijk dat alles nog wel ergens honderd jaar bewaard wordt.

  1. Klopt, van My Dunglish Blog staat niets meer online. Dat kan via Mijn site, instellingen, optie helemaal onderaan. Alle blogteksten typ ik voorafgaand aan publicatie in een Word-verzameldocument, dus die bewaar ik wel. Accounts bij gmail, dropbox, etc. kan je (bij mijn weten) ook allemaal leeghalen en opheffen. Soms zit die optie wel diep weggestopt. Er is blijkbaar een Amerikaanse (?) organisatie die van alle webpagina’s een kopie opslaat en deze eindeloos bewaart. Ik ben even de naam daarvan kwijt. Mijn persoonlijke bestanden vertrouw ik niet toe aan bewaarmethoden via internet.

   1. ik bewaar wel al mijn docs online in de cloud. Dat heeft mij heel wat stress gescheeld als een computer weer eens stuk is. Zoals nu, (ik zit nu ergens anders): Zoon gaat mijn computer helemaal opnieuw herstellen, en geen haartje bij mij trilt van spanning: er staat gewoon niets op.

   2. Zoons die computers helemaal opnieuw kunnen herstellen zijn goud waard. 😉 Ik bewaar mijn bestanden ook buiten mijn computer om. Toch raakt dit aan een ander vraagstuk. Namelijk: wanneer staat er echt helemaal niets meer op een computer en hoe kun je dat zien (los van de Verkenner)? Ik heb weleens gehoord dat zelfs wanneer je alle bestanden delete, er nog ergens iets blijft staan. Om die reden heb ik bij oude computers zelf de harde schijf eruit gesloopt voordat ik ze naar het oud vuil bracht.

   3. Zoon3 kan alles. Ook hacken en deleten. Het zou me niets verbazen als hij jouw methode ook aanraadt, omdat eigelijk altijd de oude gegevens terug te vinden zijn. Niet door ons, maar wel door de echte kenners. Zoon3 zegt wel dat de tijd die daarvoor nodig is, veel te veel is voor wat het oplevert. Voor de normale stervelingen dan, zoals jij en ik met onze normale docs op de computer – hoe belangrijk voor onszelf dan ook.

    Hij vindt het dan ook een goed systeem dat ik alles in de cloud zet.

   4. Het is echt fijn dat je een zoon hebt die gewoon kan vertellen hoe het zit. Juist het onbekende kan een beetje griezelig zijn. Nee, wij hebben waarschijnlijk weinig bijzonders op onze computers staan. Het gaat mij vooral om ID-gegevens die geheim mogen blijven.

   5. Ja, eens ID-gegevens, bankgegevens, uiteindelijk zijn hackers van ons normale soort stervelingen uit op geld. Niet op inze docs en foto’s, die bewaar ik daarom rustig zonder zorgen in de cloud. Ik denk dat het de juiste oplossing is dat je de harde schijf verwijdert inderdaad om je ID gegevens te beschermen.

  1. Des te meer reden om geen zaken op internet te zetten waarvoor je je later kunt schamen. Die kopietjes zien er prima uit. Wel vind ik dat ik zelf moet kunnen bepalen wie er wat van mijn site op internet mag bewaren. En Wayback Machine zou toch ook even aan het milieu mogen denken. Bovendien moeten ze mij dan auteursrecht betalen, toch?

   1. Geen idee hoe dat zit. Ze doen het al erg lang. Mijn eerste website van rond 2001 staat er ook nog redelijk goed in. Eigenlijk die van iedereen die toestaan dat Google en andere zoekmachines hun websites mogen doorzoeken. Als je dat niet wilt kan je het aangeven in robots.txt. Ik heb dat bij mijn oude website gedaan voor 1 folder en die is dan ook nergens meer te vinden. In WordPress.com kan je aangeven dat je niet wilt dat je blog doorzocht wordt. In dat geval passen zij je robots.txt aan. Je wordt dan ook niet meer gevonden via Google of dergelijke.

   2. Dit maakt wel nieuwsgierig naar wat er nog meer op staat (en naar wat de achterliggende bedoelingen van Wayback Machine zijn). De meeste mensen die met blogs, Twitter, etc. werken, beseffen eenvoudigweg niet wat de bijkomende consequenties zijn wanneer ze zoekmachines hun gang laten gaan. Op zich zijn zoekmachines prima voor de vindbaarheid van informatie. Wel blijf ik erbij dat er veel verouderde gegevens op internet staan. Dat is allemaal ballast.

 3. Vooral je verzoek aan WP en andere providers vind ik goed.
  Zelf heb ik een schrift bij de laptop liggen met -op alfabetische volgorde- daarin alle passwords en sleutelwoorden, ook voor tablet. De kinderen weten dat; na mijn dood of anderszins kunnen ze alle e-zaken afhandelen.

  1. Wat goed dat je alvast aan jullie kinderen hebt laten weten waar zij de wachtwoorden kunnen vinden. Ik vind het een lastig iets, omdat je niet wilt dat ze in verkeerde handen vallen. Ook mijn ouders hebben ergens een briefje, maar juist hoogbejaarde mensen worden in die zin steeds kwetsbaarder.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.