Workshop verandermanagement

Onlangs bezocht ik een workshop voor werkzoekenden over verandermanagement. Want wil je meekomen, dan moet je soms je strategie aanpassen. Dat geldt ook voor bedrijven. Deze keer staat er geen doorsnee coach of trainer op het podium. Nee, deze meneer wordt gewoonlijk ingehuurd door directies van multinationals.

Zijn opdrachtgevers willen meer verkopen en sneller produceren. En het liefst hebben ze personeel dat wijzigingen toejuicht. Onze trainer weet daar wel raad mee als gedragswetenschapper. Soms hoef je maar een woordje te vervangen en dan krijg je de mensen al mee. Gaat het minder eenvoudig, (verandering roept nu eenmaal weerstand op), dan heeft hij de oplossing. Bouw velden in software waar ze niet omheen kunnen. Dat werkt gegarandeerd. Zo krijg je zelfs eigenzinnige technici en callcenters in het gareel.

De bijeenkomst bevreemd mij. Ik bedoel: we bevinden ons in een ruimte waar werk- zoekenden elkaar vrijwillig helpen. De entreé is € 3 bijdrage voor de huur van het buurthuisje. Deze meneer brengt een kleine entourage van lieflijk lachende dames mee. Hij maakt voortdurend charmante opmerkingen. Nooit is hij expliciet met zijn toespelingen. Maar alle machosymbolen, zo gangbaar in zijn miljonairskringen, komen verkapt voorbij. Ondertussen bevat zijn verhaal geen woord over versoepeling van werkprocessen of verhoging van personeelstevredenheid.

Wat dóet zo’n man hier? Wie heeft hem uitgenodigd? Ik ken zat werkzoekende 50-plussers die juist door starre systemen en manipulatieve managers zijn opgebrand. Ze zitten links en rechts van mij. Als er iets in dit land moet veranderen, dan is het wel het management.

Een gedachte over “Workshop verandermanagement

  1. Het management? Het zijn volgens mij de inhalige aandeelhouders die van het management groei eisen. En omdat het management dat per definitie niet kan, huren ze clowns in die zeggen dat ze dat wel kunnen. Die verdienen daar ook weer dik aan. Uiteindelijk moeten de werknemers eruit, want het is altijd hun schuld als de kosten te hoog zijn.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.