Ben je wie je wil zijn?

Onze identiteit ontwikkelen we al vanaf onze babyfase. Bij elke volgende stap spelen drie basisbehoeften een rol. Namelijk de behoefte aan geborgenheid, aan autonomie en aan bewondering. Nu bevat deze drie-eenheid een contradictio in terminis. Want als je voor volledige vrijheid en onafhankelijkheid kiest, kan je geborgenheid wel vergeten. En hoe meer je hunkert naar de veiligheid van samenleven in een groep, hoe meer autonomie je kan verliezen. Want dan moet je voldoen aan groepsnormen en –waarden, ook als ze knellen. Bovendien: wanneer je geheel autonoom bent, zou het je koud moeten laten of je wordt bewonderd. Maar is er iemand die geen enkele behoefte heeft aan bewondering?

We hebben allemaal onze strategieën om met deze tegenstrijdigheden om te gaan. Individueel en collectief als samenleving. Hierover schrijft emeritus hoogleraar psychiatrie Frank Koerselman in Wie wij zijn – Tussen verstand en verlangen.

Ik vind het spanningsveld tussen die drie basisbehoeften interessant. Welke daarvan is voor jou het belangrijkst en hoe ver wil je gaan als je concessies moet doen? Wanneer ben je nog jezelf? Of ben je ook dan gewoon jezelf?

Sicilië

14 gedachtes over “Ben je wie je wil zijn?

  1. Het gedachtegoed van Koerselman is nu weer actueel in verband met het vraagstuk over voltooid leven. Zojuist zag ik op internet dat hij daar vier jaar geleden al het nodige over heeft gezegd. Hij komt inderdaad met mooie inzichten en relativeert.

 1. Ik heb zeker tekortkomingen, maar ik zou niet graag iemand anders zijn. Ik ben aan mezelf gewend en kan daar redelijk mee opschieten. Een echt groepsmens ben ik zeker niet en ook nooit geweest. Ik hou van m’n vrijheid. Met waardering heb ik duidelijk minder dan de meeste mensen. Natuurlijk vind ik het leuk en kan het mijn ego strelen. Maar ik doe ook dingen waar ik geen waardering voor krijg en blijf daar gewoon mee doorgaan omdat ik het zelf leuk en/of nuttig vind. Ik heb in het verleden vaak dingen via anderen gespeeld. Zij mochten dan met de eer gaan strijken. Ik hoefde die aandacht niet zonodig. Met geborgenheid heb ik dus ook niet zoveel. Eigenlijk heb ik een afkeer van mensen die daar op aansturen, het zelf erg nodig hebben en anderen van hen afhankelijk maken. De meeste mensen lijken naar geluk te streven en dan komen dit soort zaken om de hoek kijken. Als ze geborgenheid voelen zijn ze bijvoorbeeld gelukkig. Zelf heb ik weinig met geluk. Ik streef er zeker niet naar. Ik geloof meer in tevredenheid en daar is veel minder voor nodig en kan zonder (hulp van) anderen.

   1. Dat is ooit wel anders geweest. Een mens moet ook leren zijn of haar tekortkomingen te accepteren of er iets aan te veranderen. Koerselman ken ik niet. Ooit bedacht ik wel dat ik boven de piramide van Pavlov zweefde. 😉

   1. Nou, er zijn beperkingen. De wet, sociaal, moreel. Onafhankelijk van wie? Je zult toch rekening moeten houden met anderen? Alleen als je op korte termijn dood wil kun je volledig vrij en onafhankelijk zijn, lijkt mij.

   2. Frappant is dit: ‘Je zult toch rekening moeten houden met anderen?’ De beste relaties heb ik opgebouwd (zowel qua werk als privé) wanneer ik besefte: dit is iemand waarmee ik rekening wil houden. Dat was dan een bewuste en vrije keuze, geen ‘moeten’. Dan ontstond vanzelf geborgenheid en waardering/bewondering.
    Is dat wat je het belangrijkste vindt: volledig vrij en onafhankelijk zijn?

   3. Nee, ik niet. In mijn ogen kan dat niet. Er is een balans nodig. Ik zei net “moeten” maar dat moet je lezen als: ik denk dat iedereen dat doet omdat het niet anders kan.

   4. In het geval van de drie behoeften zie ik een balans met drie schalen die zo nu en dan individueel bewegen en daarna weer een hernieuwde positie in evenwicht vinden.

 2. Mooie discussies hier. Deze zin raakt: ‘De beste relaties heb ik opgebouwd (zowel qua werk als privé) wanneer ik besefte: dit is iemand waarmee ik rekening WIL houden.’ Het is een actueel (en pijnlijk) onderwerp voor mij op dit moment. Ik ben nog (lang?) niet wie ik wil zijn, maar ik heb wel een duidelijk beeld voor ogen, dat helpt. Fijn om hier te lezen 🙂

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.