Onvoorwaardelijk basisinkomen – het 11de voordeel

Vorige maand zette ik tien voordelen van het onvoorwaardelijke basisinkomen op een rij. Vandaag voeg ik daar een elfde voordeel aan toe. Dat zit zo. Onlangs woonde ik een bespreking bij van deze gegarandeerde inkomensvoorziening voor iedereen. Een persoon bleek nauwelijks open te staan voor de voordelen. Ze kwam met het ene na het andere tegenargument. Alles in haar was afhoudend: haar gezichtsuitdrukking, haar houding, haar woorden, het constante in twijfel trekken van wat anderen zeiden.

Ik vond haar reacties wel interessant, want ik ben een groot voorstander. Hoe meer je weet over de beweegredenen van de ‘tegenstander’, hoe beter je daarop kan inspelen. Meerdere werkzoekenden hebben al aanvaringen met haar gehad. Ze gedraagt zich steevast dominant. Maar aanvaringen beschouw ik als een kans om de onderste steen boven te krijgen. Iets wat anders verborgen blijft. En botsingen zijn soms nodig om iets te forceren, om vervolgens iets te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld wanneer een diplomatieke aanpak afketst.

Uiteindelijk kwam het hoge woord er uit. Want deze zelf ook werkloze mevrouw, die als manager altijd overal de dienst had uitgemaakt, kan niet tegen het verlies van controle. Controle over anderen. Dus wenst zij evenmin dat mensen een basisinkomen krijgen, zonder dat zij daarover verantwoording moeten afleggen.

Dit brengt mij op het elfde voordeel van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Want zijn Trump-stemmers niet vooral degenen die controle hebben verloren? Of de controle over hun verworvenheden vrezen te verliezen? Of hun controle over anderen koste wat het kost willen vasthouden? Zodra de hele bevolking een onvoorwaardelijk basisinkomen ontvangt, staan mensen als Trump voortaan machteloos.

6 gedachtes over “Onvoorwaardelijk basisinkomen – het 11de voordeel

    1. Tja, daar word ik net zo onpasselijk van als van het nieuws dat Trump heeft gewonnen. Maar het filmpje toont ook een realiteit. Een ding weet ik wel: agressie roept agressie op, dus mag iedereen een beetje dimmen.
      O ja, en het bevestigt mijn punt: een basisinkomen voor iedereen had dit kunnen voorkomen. 😉

  1. Zulke mensen ken ik inderdaad ook uit een grijs werkverleden…. ik zei altijd: heb je mijn aandacht nodig of wil je slechts kijken, in het laatste geval werk ik door want ik heb het druk ;-0

    controle…. een moeilijk iets in de mens, vaak is het het verbloemen van eigen onzekerheden en zwaktes

    1. Precies. Ik heb onder andere in zelfsturende teams gewerkt en wij waren volwassen genoeg om ons werk serieus te nemen. Een manager hoeft dan alleen op hoofdlijnen aan te sturen. Wanneer je capabele medewerkers vertrouwt (en dat laat blijken), dan zorgen ze zelf wel dat een klus naar behoren wordt geklaard.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.