Drukte op en rond station Leiden Centraal

Ximaar vraagt in zijn reactie op Aansluiting gemist op Utrecht Centraal of er wel eens onderzoek is gedaan naar het aantal mensen dat in Leiden dagelijks door het station loopt.

Over het station in Leiden wordt al zo’n twintig jaar fel discussie gevoerd. Zowel over het gebouw zelf, over de directe omgeving, over de poortjes, over de drie andere onderdoor- gangen vanuit het centrum (naar de Plesmanlaan, het LUMC en de Rijnsburgerweg) en over de reizigersaantallen. Wat de bezoekers- of reizigersaantallen betreft, is juist het punt of doorlopers worden meegeteld, onderwerp van discussie. Dit zijn mensen die het gebouw slechts in- en uitlopen op hun route naar een ander stadsdeel.

In het recente rijtje toekomstgerichte stations- vernieuwingen was Leiden een voorloper en daarmee een proefstation. Inmiddels is die voorsprong alweer links en rechts ingehaald. Buiten de spits is het best een prettig station. De bankjes en tafels in het midden fungeren echt als ontmoetingsplaats en er is een aardige variatie aan winkels. Het kost wel moeite om sommige winkelruimtes permanent te verhuren. Daarom zie je er regelmatig andere originele pop-upstores.

Maar neem om 7:50 uur in Leiden de trein naar Den Haag, zoals ik ruim tien jaar heb gedaan. Dan staan de wachtende forenzen letterlijk zes rijen dik en krioelen nieuwkomers vlak langs je heen. Als ik er ’s morgens vroeg stond, moest ik soms letterlijk mijn ogen sluiten omdat mijn nog half slapende brein daar duizelig van werd. Richting Amsterdam is de situatie net zo.

De reizigersaantallen zijn inderdaad herhaaldelijk geteld en onderzocht. Het gaat om 70.000 reizigers per dag. Bij mijn weten is dat cijfer zo hoog, omdat Leiden dagelijks grote aantallen bezoekers en forenzen trekt. De stad is namelijk een regionaal en deels nationaal centrum voor zorg en onderwijs. Denk aan de universiteit (5.500 medewerkers en 25.800 studenten), de Hogeschool en het ROC. Daarnaast zijn er nog diverse grote middelbare scholen. Verder heeft Leiden als medische voorzieningen het LUMC (6.000 werknemers en dagelijks tienduizenden bezoekers), het Diaconessenhuis en het Alrijne. (Dat laatste is het voormalige Rijnland- of Elizabethziekenhuis, nu in Leiderdorp).

In een stad als Amsterdam zitten de grote onderwijs- en zorginstellingen beter verspreid over het centrum en de buitenwijken. In Leiden concentreren deze zich juist voornamelijk rond het station. Het aan de universiteit ontsproten Bio Science Park ligt er direct achter. Dat staat vol innovatieve bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder Naturalis. Het park is een internationale banenmotor. Daarbij speelt mee dat Leiden al sinds 1574 last heeft van chronisch ruimtegebrek.

Bovendien is Leiden een belangrijke toegangspoort naar de kust voor mensen uit het oosten. In Arnhem en omgeving staat Leiden ook als toeristische bestemming goed bekend dankzij het historische centrum en de vele musea. Verder komt een deel van de bezoekers voor de Keukenhof aan op Leiden Centraal. Tot slot wonen in Leiden veel mensen die in Den Haag of Amsterdam werken. Zij zijn er geboren of hebben voor deze stad gekozen vanwege het kleinschalige karakter. Dit is in de hand gewerkt door goede verbindingen naar het noorden en zuiden, inclusief de nachttrein naar Schiphol.

De agglomeratie bestaat uit de aan Leiden vastgegroeide dorpen Warmond (gemeente Teylingen inclusief Voorhout en Sassenheim), Leiderdorp (plus naburige gemeenten in het Groene Hart), Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest (met Katwijk, Rijnsburg, Valken- burg en Noordwijk dichtbij). Voorschoten is ook deels op Den Haag georiënteerd. Dan kom je op minimaal 122.500 + 36.000 + (27.000 en circa 20.000) + 8.100 + 25.200 + 23.200 + 64.200 (Katwijk incl. Rijnsburg en Valkenburg) + 25.800 = 352.000 inwoners.

Kortom, Leiden mag dan een provinciestadje lijken, het heeft met reden het vijfde drukste station van Nederland. Daarom mogen ze bij de NS best eens over betere aansluitingen vanuit het oosten op Utrecht Centraal nadenken.

6 gedachtes over “Drukte op en rond station Leiden Centraal

 1. Al deze dingen zullen ook bij de juiste instanties en overheid bekend zijn, zou je denken. Je neemt automatisch aan dat het spoor is aangepast. Nee dus.
  Zijn er geen politieke partijen die zich er voor inzetten? Als ze dat al willen..

 2. Mijn vraag ging over het doorlopen, dwz mensen die het station in en uitgaan zonder een perron te bezoeken. [Naar aanleiding hiervan heb ik de tweede alinea van het log naderhand aangevuld. Karin, Raam Open.] Ik weet dat er andere mogelijkheden zijn, maar aantrekkelijk en kort zijn die niet. Ik kan me zo voorstellen dat mensen vanauit de binnenstad liever door het station lopen om bijvoorbeeld het LUMC te bezoeken. Dat de indeling van de stad een reden is voor veel reizigers en dat er een regio wordt bestreken is ook vrij logisch. De vraag was of dat alles dekt en dat de NS de doorlopers stiekum meetelt als dubbele reizigers. Dwz als je heen en weer door het station loopt kom je 4x door de poortjes waarmee de NS telt. Ze kunnen dat uit de cijfers halen door vast te stellen dat er geen reizigerkilometers zijn gemaakt.

  Gisteravond sprak ik ieman van Rover en hij kon mij niet direct overtuigen dat de NS alleen echte treinreizigers telt en geen doorlopers. Op de telwebsite van de NS wordt er met geen letter over gerept, terwijl er voldoende andere info is over hun meetmethode. (Daar staat ook duidelijk in dat overstappers van trein naar trein niet worden geteld, tenzij ze overstappen naar een andere treinmaatschappij. Volgens mij gebeurt dat niet op Leiden CS)

  Zelf denk ik inmiddels dat de doorlopers niet mee worden geteld, want anders zou Amsterdam CS nog veel meer reizigers hebben vanwege de mensen die daar vanaf de pont door het station gaan. Dat aantal is nog vele malen hoger dan wat je door Leiden CS kan verwachten. Als het wel zo is, dan gaat Amsterdam dit jaar en de komende jaren veel minder ‘reizigers’ krijgen omdat er een nieuwe tunnel is die niets met het station van doen heeft en geen toeganspoortjes heeft. Helaas zijn die getallen er nog niet en gaan we dat pas volgend jaar horen. Als dan het aantal reizigers op Amsterdam CS met 20% of meer daalt, dan tellen ze de doorlopers simpelweg wel mee.

  Overigens is Leiden CS in het afgelopen jaar toch net ingehaald door Schiphol. Ze lagen al jaren dicht bij elkaar en nu staat Leiden dus op de 6de plek.

  1. Ja, ik had je vraag wel begrepen. Onder meer het punt of de doorlopers wel of niet worden meegeteld, is dus een onderwerp van discussie. Daar refereer ik beknopt aan in de tweede alinea. Ik heb geen concrete getallen, maar heb hierover vernomen tijdens voorlichtingsavonden van de gemeente. Zelf neem ik gewoon aan dat die 70.000 bezoekers/reizigers slaan op feitelijke treinreizigers, ongeacht wat ze verder op het station doen. Een dergelijk getal werd al genoemd voordat die poortjes werkten en de cijfers dus een stuk minder zuiver waren op basis van waar iemand in- of uitcheckt.

   1. Dat van die poortjes dacht ik aanvankelijk ook en met ojns de man van Rover die ik sprak. Maar als voor die tijd op dezelfde plekken werd geteld en niet op de perrons, dan kan er dezelfde meetfout in zitten.

   2. Dat zou best kunnen. Ik weet, evenals de meeste anderen, niet het fijne van deze cijfers. Als de gegevens op elk station op dezelfde manier zijn verzameld, geeft een top 10 drukke stations toch enig, zij het onvolledig, inzicht. Zuivere, exacte gegevens zijn belangrijk, dus ben ik benieuwd wat juist is.
    Dat Schiphol nu kennelijk op de vijfde plaats staat, is vast gerelateerd aan de groei van het vliegverkeer. Daar wilde ik dus graag ver vandaan gaan wonen. 😉
    Vooral het verhaal van de stationsbezoekers/reizigers en de invloed van de stedenbouwkundige ontwikkelingen vind ik interessant. Voor de liefhebbers verwijs ik daarom naar een van mijn favoriete studieboeken: Geographies of Development van Potter, Binns, Elliott & Smith.
    Verder zal ik nog een zinnetje over aantallen in de tweede alinea toevoegen ter verduidelijking.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.