Aansluiting gemist op station Utrecht Centraal

Het is weer zover op Utrecht Centraal. Voor mijn neus vertrekt de trein naar Leiden net wanneer ik hijgend de trap afdaal. Even daarvoor heb ik een sprintje getrokken van spoor 7, trap op, naar spoor 20, trap af, dwars door die stomme hal. Ik háát Utrecht Centraal en dat duurt nu al 21 jaar. In 1995 moest ik een fijne baan opgeven vanwege net zo’n slechte aansluiting tussen de trein uit Leiden en die naar Houten. Op Utrecht Centraal.

Ik wed dat het Hoofd Planning bij de NS in Utrecht de pest heeft aan mijn geboortestad. Waarom anders is het perron naar Leiden bijna altijd het verst weg van het centrum? Let er maar eens op. Op station Utrecht Centraal, uiteraard. Op Den Haag Centraal, Den Haag Hollands Spoor, Amsterdam Centraal (voorheen althans) en Arnhem Centraal (vanaf spoor 11 via Utrecht, of via Schiphol waar het perron ook ver van de oude vertrekhal is). Ja, zelfs op het station van Zwolle. Alleen Rotterdam heeft een Leiden-vriendelijk station.

Bij mijn weten heeft Leiden nog altijd het vijfde drukste station van Nederland. Dus na Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Dat is toch een hele prestatie voor zo’n lieflijk, knus ‘provinciestadje’. Leiden is feitelijk de allerbelangrijkste stad na die grote vier. Ja toch? Nou dan. Ze kunnen daar op dat NS-kantoor nog steeds niet verkroppen dat Leiden in de Gouden Eeuw na Amsterdam het grootst was. Dus niet Utrecht met zijn Dom. Maar Leiden met zijn burcht op een echte motte. Kom daar maar eens om.

Als ze maar weten dat ik mij toch wel heb vermaakt. Ook al moest ik 28 minuten op dat suffe station doden. Ik heb lekker op mijn gemak rond gedrenteld. Dan zie je de halve wereld voorbijkomen.

Een donkere man met een swingend loopje, weggedoken in zijn hoodie. Een Hindoestaan met lange pijpenkrullen, drie koters en een blozende Hollandse vrouw. Een Chinees die een stapel briefjes van € 50 door zijn vingers flipt, terwijl zijn vrouw/dochter/maîtresse gauw het pand van haar jasje ervoor houdt. Ik zag het toch wel. Een ouder stel in wandelaarstenue. Een strak geklede latino met kekke snor en baard. En een fris geboend gezin dat vast naar de kerk ging.

Voor de glazen wand aan de rand van de hal hou ik halt. Daar waar je uitkijkt over de sporen richting het oosten. Vliegtuig-grijze daken strekken zich uit tussen dito modern-grijze hoogbouw. Even verderop zitten een man en een vrouw op een bankje. Met hun rug naar de winkels, het gekrioel en het geroezemoes van de massa. Stil te genieten van de rust en het uitzicht. Precies zoals ik dat vaak even doe op Schiphol. Eigenlijk is Utrecht Centraal net een luchthaven. En daar vermaak ik mij altijd wel.

lieveheersbeestjeLieveheersbeestje in de trein.

6 gedachtes over “Aansluiting gemist op station Utrecht Centraal

 1. Je bekijkt het heel positief, met de luchthavenvergelijking en de mooie waarnemingen…. 🙂
  Maar èlke dag zou mij teveel van het goede worden.. Want volgens mij heb ik dat ook wel ‘ns uitgeroepen “ik haat Utrecht CS!” (ik zal het maar niet aan mn kinderen vragen, want dan herinner ik ze aan het slechte voorbeeld dat ik gaf, op een zeldzaam bezoekmoment op U-CS zeulend met 2 kinderen door de eeuwige verbouwing daar ;-})

  1. Oh ja, die verbouwing, daar kwam maar geen eind aan en elke week was de looproute in de hal weer veranderd. En dan moest jij ook nog het goede voorbeeld geven aan je kinderen. Nou ja, ooit begrijpen ze zelf ook wel dat niets menselijks ons vreemd is. 🙂

 2. Station Leiden is best een vreemd geval. Met 70.000 reizigers per dag is het er vrijwel even druk als op station Schiphol, maar een stuk drukker dan Eindhoven, Enschede, Haarlem en Groningen die meer inwoners hebben. Ook als je naar de agglomeratie kijkt, dan is het niet te verklaren. In Alkmaar worden maar 20.000 reizigers verwerkt en die agglomeratie heeft ook 242.000 inwoners. Dwz als je Katwijk er bij telt dan zit de agglomeratie Leiden op 306.000. En er rijden veel bussen tussen Katwijk en Leiden CS. Maar die Katwijkers zorgen echt niet voor 50.0000 reizigers per dag op station Leiden. Overstappen (wat volgens mij niet wordt geteld) tussen treinen hoeft vrijwel niet op Leiden. Uit Rotterdam en Den Haag kan je direct naar Amsterdam, Utrecht en Haarlem en is overstappen op Leiden niet nodig. Dat sluit ook aan bij mijn ervaringen dat de perrons van Leiden helemaal niet zo vol zijn. Zo is er per perron maar 1 opgang.

  Een mogelijke verklaring is dat er met de tolpoortjes wordt gemeten en dat inwoners en studenten ie door het station naar het LUMC lopen deels ook door het station gaan en een keer in- en uitprikken. In Alkmaar gebeurt dat ook met een klein woonwijkje. Maar dat effect bij zo’n groot ziekenhuis kan wel eens veel hoger zijn en dat verklaart mogelijk dat de doorgaande hal in Leiden wel druk is en de perrons niet zo. Is er wel eens onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat daar dagelijks door het station loopt?

  Als station stelt het overigens ook niet veel voor. Hier in Alkmaar stopt elk kwartier een trein uit Utrecht. Maar laatst zat ik in een toeslagloze trein die wel door Leiden ging er er niet stopte. Mensen naar Leiden moesten op Den Haag HS overstappen op een andere trein. Dat gaat mij in Alkmaar (ook een veiligheidsregiohoofdstad) niet overkomen. 😉

  1. Die top-10 schijnt veranderd te zijn. Vandaag was het ook bal, maar dat lag niet aan Utrecht CS. Werkzaamheden tussen Utrecht en Woerden, dus luidde het advies: reis via Schiphol. Totdat daar de boel vastliep. Ach, we zijn weer thuis.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.