Een president heeft een zwaar beroep

Gambia, Zuid-Afrika en Burundi willen het Internationale Strafhof de rug toekeren. Kenia overweegt dat eveneens. Dit hof is vaak de laatste strohalm voor slachtoffers van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Deze landen zeggen dat alleen Afrikanen in Den Haag terecht moeten staan. Tja, het leven is ook zo oneerlijk. De ondankbaarheid! Ik bedoel, heb je je als president daarvoor nu jarenlang in het zweet gewerkt? Om zo te worden miskend? Je hebt toch enorm je best gedaan en je voor je medemens ingezet.

Overal ging je op campagne en schudde je handen. Menig maal moest je meedoen aan zo’n tribaal dansje. En iedereen die in het stadion naar jouw inspirerende toespraken wilde komen, liet je handje contantje belonen. Wat? Je zette zelfs bussen in om ze uit hun dorpen naar de grote stad te brengen. Dat deed je allemaal om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Niemand uitgezonderd.

Dat jouw dorp was achtergebleven in de vaart der volkeren, was natuurlijk een grote schande. Dat kwam uiteraard door de vroegere kolonisator en zijn handlangers. (Je weet wel wie ik bedoel.) Dat moest toch eindelijk eens rechtgezet worden. Eigen volk eerst, nietwaar. Dus zodra je er eenmaal de positie voor had, zorgde je dat de echt goede mensen in de juiste functies kwamen. Dat dat toevallig familieleden en aangetrouwde verwanten waren, nu ja, daarvan wist je tenminste dat je ze kon vertrouwen. Want de vijand is overal.

Toch snapten je vijanden die anderen maar niet wat jij voor je eigen het volk allemaal probeerde te bereiken. Natuurlijk, soms moet je wel harde maatregelen nemen. Neem nou onze allerbeste vriend in Soedan. Je begrijpt toch dat je een onderontwikkeld gebied niet met lege handen kan opbouwen. Dus hier met die oliegronden.

Mijn woonstulpje oogt misschien een beetje ruim, maar wil je als land serieus genomen worden in de wereld, dan moet een president wel een representatief optrekje hebben. Plus een gevolg van minstens vijfhonderd man. Dat hebben de Saoedi’s toch ook? Nou dan. Daarom is het ook gevaarlijk wanneer er geen eensgezindheid is in ons land. Helemaal wanneer mensen opruiende termen gaan gebruiken. Dat moet je wel voorkomen, anders schaden ze het landsbelang. Terwijl je toch duidelijk het beste met iedereen voor hebt.

Kortom, als president werk je je totaal in het zweet voor jouw mooie land. Vandaar dat je soms, heel eventjes, per ongeluk, een oogje dicht moet doen als de begroting ter sprake komt.

5 gedachtes over “Een president heeft een zwaar beroep

  1. Des te meer reden om de functie van het Internationale Strafhof niet te ondermijnen waar het gaat om gebeurtenissen uit de actualiteit. Onze eigen geschiedenis heb ik in andere logjes behandeld en de reacties daarop zijn bij die logjes welkom.

   1. Dag Rob,
    Gisteren schreef Martin Sommer over het historische perspectief een interessant stuk in de Volkskrant: ‘Historicus moet geen aanklager worden’. Ik hoop zeer dat ‘over een aantal eeuwen’, zal veranderen in ‘binnen enkele jaren’. In de betreffende landen snakken genoeg mensen naar meer gerechtigheid en zijn er tal van organisaties en juristen die zich daar al voor inzetten. Regelmatig met gevaar voor eigen leven. Wij hebben er eeuwen over gedaan om tot onze huidige staat van ‘ontwikkeling’ te komen qua mensenrechten. Ik zou zo graag willen dat andere landen die ontwikkeling met zevenmijlslaarzen kunnen doormaken. Niet om met het vingertje te wijzen, maar in het belang van inwoners die een menswaardig leven wensen.
    Vriendelijke groet,
    Karin

 1. Pingback: De 10 minst gelezen logjes en de 7 langst gevolgde bloggers – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.