Gaststätte Pries

Afgelopen zondag wandelde ik met een groepje aan de oostelijke rand van de Achterhoek. Rond de oude steengroeve van Winterswijk bevindt zich misschien wel Neêrlands mooiste landschap. Direct over de grens met Duitsland ligt een zweefvliegveld en daar staat een gaststätte. Gaststätte Pries vind je niet op internet, zelfs niet op Google Maps. Het is zo’n zaak die behoort tot een bijna uitgestorven soort. De uitbaatster is 86 en haar man is van eenzelfde leeftijd.

Welig bloeiende geraniums omzomen de veranda. Zodra je binnen treedt, waan je je in een andere tijd. Links is een gelagkamer met veel houten tafels en stoelen, vermoedelijk uit de jaren vijftig. Rechts bij de bar zie je een houten bank in hoefvorm. Ofwel: zo’n knusse hangplek voor rondbuikige Duitsers met bierpullen. Aan de muur geen zorgvuldig bijeengebracht retrospul of wilde-zwijnenkop voor ‘een authentieke beleving’. Nee, hier hangt het echte werk.

Een menukaart ontbreekt; je eet er wat de pot schaft. Ik nam rindfleissuppe. Die komt rechtstreeks uit grootmoeders kookboek. De zoon des huizes bracht heldere bouillon met stukken vlees, omelet en piepkleine deegbolletjes. Geserveerd met een half sneetje casino witbrood. Vergeet dus even de verantwoorde deegwaren van zes verschillende graansoorten.

Anderen kozen zelfgebakken appel- en pruimentaart. Die kwamen in flinke brokken. En de koffie was slap. Zo hoorde dat vroeger in Duitsland, tot barista’s allerlei koffies (het woord alleen al) introduceerden. Bestel je een radler, dan mixt de echtgenoot gewoon zelf bier met limonade. Je moet trouwens wel geduld hebben.

Een tip voor de mannen: het herentoilet bestaat uit een langwerpige pisbak. Ik heb er geen verstand van, maar dat schijnt heel nostalgisch te zijn.

Voor mij symboliseert die ontbrekende menukaart iets wat in Europa bijna niet meer bestaat: het avontuurlijke van reizen zodra je de grens over gaat. Wil je kunnen vertellen dat je er geweest bent, wacht dan niet te lang.

2 gedachtes over “Gaststätte Pries

  1. eriklaar1961

    Prachtig omschreven! wij gaan er sinds een jaar of 10 met mannen uit Ratum naar toe! Elke keer een avontuur! We moeten wel helpen met de bediening maar de gezelligheid is van een niet te benoemen oude tijd.

    1. Dank je wel! Wat mooi om te lezen dat Gaststätte Pries nog steeds bestaat. De eigenaren zullen toch al bijna rond de 90 zijn? Ik kan mij voorstellen dat dit voor jullie een vaste pleisterplaats is geworden.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.