Zonder kreukels

Onlangs dacht ik even terug aan een bijzondere gewaarwording. Voor mijn werk verbleef ik een half jaar in Kenia. Daar werd ik vanzelfsprekend omringd door Afrikanen. Na verloop van tijd kon ik aan hun uiterlijke kenmerken soms leden van verschillende stammen herkennen. Je raakt gewend aan wat je ziet in je omgeving. En ineens vond ik dat mijn blanke huid er een beetje raar uitzag. Zo wit, met hier en daar wat rode vlekjes en zonverbrande plekjes. Er verschenen zelfs wat rimpels. (Die tropenzon is namelijk killing voor een gevoelige huid.) In feite zag ik er best wel kreukelig uit.

In vergelijking met de lokale bevolking dan. Want die wordt amper grijs, of pas op zeer hoge leeftijd. En in subtiel afgeronde gezichten zie je weinig diepe groeven. Ik schreef het al eens eerder: blanken zien er nogal afwijkend uit daar. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen, is dit. Had ik maar het figuur van Chimamanda Ngozi Adichie. Dan zou ik net zulke mooie jurken aantrekken als zij draagt. En dan deed ik ook elke maand iets anders met mijn haar.

9 gedachtes over “Zonder kreukels

 1. Mooi stukje, maar ik houd niet van het woord stammen. Klinkt zo primitief. Ook hier in Nederland kun je kleren van de stoffen van Vlisco kopen. Raar eigenlijk dat we hier in de winter zo somber gekleed gaan. Met dit soort jurken zou de Hollandse winter draaglijk worden.

  1. Bij het schrijven van dit stukje heb ik mij herhaaldelijk afgevraagd of ik geen ‘foute’ dingen schreef. Het is jammer dat huidskleur zo gevoelig ligt, want juist in een land als Kenia zie je zo veel diversiteit. En dat vind ik mooi. Dat komt door al die verschillende stammen. Ik begrijp wat je bedoelt qua woordkeuze. In dit geval heb ik bewust de term overgenomen die ze daar zelf gebruiken: tribe. Ik vroeg mij wel af of ze misschien een equivalent van ‘volken’ bedoelen. Dat klinkt gevoelsmatig prettiger.
   Dit stoffen van Vlisco vind ik ook zo mooi. Maar jurkjes dragen in de winter? Brrr. 😉

   1. Ja ik dacht wel dat je lang over dit stuk had gedaan. Ik volg je al langer, en jij volgt mij en we zitten wel eens over dezelfde dingen na te denken. Maar het woord stammen wordt veel gebruikt door mensen die nauwelijks kennis van Afrika hebben, daar voor het eerst heengaan en dan ook een echte lokale stam bezocht hebben. Nou ja zoiets. Ik vind het een denigrerend woord, maar ik weet best dat jij het niet zo bedoelt. Ik gebruik consequent volkeren. Volkeren gebruik je voor de hele wereld behalve bij Indianen en Afrikanen. Ik vind dat volkeren precies aangeeft wat het zijn.

   2. Het door jou aangestipte dilemma over woordkeuze is heel relevant en er zitten veel meer aspecten aan vast. Even rondkijken op internet (o.a. toeristische websites) bevestigt wat jij bedoelt. Hier zit genoeg in voor een volgend log, dus kom ik er binnenkort op terug. Bedankt voor je opmerking!

 2. Ingrid van Bouwdijk

  Bij mijn weten hebben Kenianen zelf geen moeite met het woord ‘tribe/stam’. Ze gebruiken het zelf en ook het woord clan. Maar als ik erover lees op wikipedia heeft het woord stam (antropologie) toch ook een politieke lading hier en daar en is het vooral in Amerika misbruikt mbt de indianen.

  1. Precies. Het lijkt alsof het woordgebruik in Kenia minder een probleem is, maar dat kan ook onze misvatting zijn. Zeker als Kenianen er net iets anders onder verstaan. Nu nog de reactie van Kenianen afwachten. 😉

 3. Ingrid van Bouwdijk

  Eén Keniaan die ik heel goed ken zei: “Ik heb geen moeite met het woord ‘tribe’, maar misschien betekent het woord `stam’ in het Nederlands net iets anders”.

 4. Pingback: Zwart wit genuanceerd – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.