Tuig van de richel

Wat is er ineens aan de hand bij de VVD? We hoorden Mark Rutte als Zomergast ‘rot op’ zeggen bij beelden van Turkse jongeren die een verslaggever in Rotterdam lastig vallen. En Edith Schippers kwam met haar H.J. Schoo-lezing. Hierin bepleit zij het verdedigen van onze verworvenheden, ook in het belang van immigranten. Los van haar politieke bedoelingen, verwoordt zij serieuze zorgen. Dat doet ze terecht, volgens mij.

Maar daarna kwam Mark wederom met een opmerking over Turkse jongeren. Hij doelde op gasten in Zaandam die al jaren respectloos met de buurt en de politie omgaan: ‘tuig van de richel’. ‘Komt ’ie nu mee’, zal de agent op straat misschien denken. De Turk heeft kennelijk voor even de plaats ingenomen van de k-Marokkaan.

Ik vind die uitspraken van Rutte jammer.  C’est le ton qui fait la musique. Dankzij Schippers’ genuanceerde betoog leek het moeizame integratiedebat eindelijk de goede kant op te gaan.

6 gedachtes over “Tuig van de richel

    1. Natuurlijk kan het gedrag van die gasten niet. Maar van een premier verwacht ik dat hij precies verwoordt wat er mis is en niet dat hij gaat praten in termen die vooral bij Wilders-stemmers in de smaak vallen.

      1. Ik vind dat een verdachtmaking – no offence- die niet klopt. Dus als iemand nu een allochtoon-gerelateerd probleem aan de kaak stelt, is het voortaan alleen maar te doen om stemmen te winnen? Ik dacht echt dat hij oprecht boos was.

      2. Oeps, dat lijkt mij een beetje kort door de bocht. Maar het staat je vrij om erin te lezen wat je wilt. Ik vind het gewoon een premier onwaardig om dergelijke termen te hanteren en mis daarin een heldere analyse van de complexe problemen. Met zulke uitspraken staat hij niet boven de zaak.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.