Versteende beelden in ons denken

AmalfiDe laatste tijd bespeur ik een parallel in het verouderingsproces van lichaam en geest. Als je even niet oplet, verstijven je gewrichten en verzwakken je spieren. Sluipenderwijs vertraagt de celdeling in ons lichaam én in onze hersenen. Dat laatste merk je vooral na het ontstaan en ontwikkelen van opvattingen. Op een gegeven moment raken die verankerd. Dan moet je gaan oppassen. Want slechts wanneer je je grijze massa in beweging houdt, komt wijsheid met de jaren.

Bij mij steken nu overgedragen meningen van anderen soms de kop op. Die stammen uit de vroegste ontstaansperiode. Daarna werd ik volwassen en deed ik levenservaring op. Deze ontwikkelingsfase zorgde voor rijping van opvattingen en nuance. Toen kwam er een keerpunt. Wat het gevolg daarvan is, weet je meestal pas achteraf. Ik deed mijn best om open te blijven staan voor ideeën. Toch sleet er stagnatie in. Net zoals ik soepele spieren wil houden, moet ik nu weleens moeite doen om te blijven nuanceren.

Ontmoetingen met andersdenkenden zijn vaak de beste remedie voor versteende beelden. Het is wel de vraag hoe ver je met de ander mee moet gaan. Oliver Kerkdijk in de VPRO Gids, nr 35, 2016: ‘In ons postmoderne ethische vacuüm moet eenieder vooral ‘in zijn waarde worden gelaten’. Vrijwel elke gruweldaad kan met wat creatief zachtesector-redeneren uiteindelijk worden weggerelativeerd tot de veronderstelde humane vervroegde vrijlating [van gevangenen] erop volgt.’

Bepaalde versteende beelden zal ik in ere houden. Omdat ze grenzen aangeven, houvast bieden en voor cruciale waarden staan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.