50PLUSpartij en ontwikkelingshulp

In de Volkskrant noemt iemand ouderen rupsjes-nooit-genoeg en half Nederland valt erover. De tegenstelling tussen ‘rijke’ ouderen en ‘arme’ jongeren staat weer op scherp. Want Henk Krol van 50PLUS gooit graag olie op het vuur. En met Sjuul Paradijs als schrijver, ex-Telegraaf, weet je het wel. Ik heb hun concept-verkiezingsprogramma gelezen. Laat ik het zo zeggen: het is een shopping list. Als ontwikkelingsplan kan het linea recta de prullenbak in. Ongenuanceerd, onsamenhangend, financieel ongefundeerd en Sjuul doet niet aan SMART.

Door dat programma moest ik denken aan een financieringsplan dat mij in een vorige functie werd toegestuurd. Een asielzoeker was naar zijn land in Afrika teruggestuurd.  Nederland wilde hem nog op weg helpen als hij een concreet plan had. Deze jonge man, die geen dag in zijn leven had gewerkt, wilde wel een taxibedrijf beginnen. De meeste mensen daar schrapen dan via familie geld bijeen en starten met een tweedehands auto. Hij niet, meneer pakte het gelijk groots aan. Of wij maar even tien luxe personenauto’s wilden financieren. Kon hij gelijk personeel in dienst nemen.

Ja, hij zag zichzelf al helemaal zitten. Meneer de directeur, met drie telefoons in een glimmend kantoor. Net zoals de heren van 50PLUS, vermoedelijk.

Het volgende komt uit hun programma en tussen vierkante haakjes staan mijn opmerkingen:

Nummer 48. Ontwikkelingshulp

  • Elke dag sterven duizenden kinderen en volwassenen door gebrek aan voedsel, water en medicijnen. Een miljard kinderen en mensen lijden honger. Nederland houdt zich aan de internationale afspraken als het gaat om het geven van ontwikkelingshulp maar wil wel nadrukkelijk garanties voor een juiste besteding.. [Het hele armoedevraagstuk teruggebracht tot voedsel, water en medicijnen? Is het dan toch zo eenvoudig?]
  • Het Nederlandse bedrijfsleven zit in de koppositie als het gaat om internationale samenwerking. [Uiteraard, uiteraard, we moeten er wel iets aan overhouden.]
  • Nederland geeft geen geld aan misdadige, corrupte regimes, waar mensenrechten worden geschonden en oorlog wordt gevoerd. [Uhm, dat ‘en oorlog wordt gevoerd’ maakt het een beetje ingewikkeld. Zonder die voorwaarde kun je gelijk 80% van de wereld uitsluiten. Dat is voor een partij als 50PLUS toch veel handiger?]
  • Internationale samenwerking en afstemming bij noodhulp is gewenst. [Zouden ze bij 50PLUS eigenlijk weten wat Nederlandse medefinancieringsorganisaties de afgelopen decennia deden?]

3 gedachtes over “50PLUSpartij en ontwikkelingshulp

  1. Kees Groen

    Tja, we hebben een Jan Slagter van de ouderenomroep en een Henk Krol van de partij 50+. Maar laat die arme Jan Krol er buiten, die moet al hard genoeg werken om de studie van zijn 3 zonen en 2 dochters te financieren, naast de mantelzorg voor zijn reumatische vrouw.

  2. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.