Welles / Nietes – of toch wel?

Vorige week ging ik even bij de buren langs om over onderhoudszaken te praten. Bij hen heerst nog een ouderwets soort gezelligheid. Hij is net met pensioen en zij werkt niet meer. Dus hebben ze alle tijd. Vaak word ik binnen gevraagd en zo ook nu weer. Op mijn lijst stond: de lekkende dakgoot, de waterslag (néé, niet weer!) en de heg aan het eind van ons achterpad. Plus een onuitgesproken vraag over mijn perceelgrens.

Lekkende dakgoot
Ik kan niet anders zeggen; dergelijke kwesties zijn bijzonder interessant. Want zet drie mensen aan het denken en ze komen met drie verschillende ideeën aanzetten. Bijvoorbeeld over die dakgoot. Daar had de buurman al eens naar gekeken. Eerst lekte het bij de aansluiting tussen de goot en de afvoerpijp. Dat loste hij met speciaal plakband op. Maar kort daarna droop het water langs het houtwerk onder de goot door. Lag het aan het plakband, zat er een gaatje in de goot, of was het iets anders? Uiteindelijk bleken twee gebarsten dakpannen de oorzaak. Dat lek was snel verholpen.

Waterslag
Wat de waterslag betreft, heb ik een poosje in de ontkenningsfase gezeten. Dat krijg je na 22 jaar waterslagperikelen in een VVE. Maar ja, het was een feit. Als de buren hun keukenkraan dichtdraaiden, ving de waterleiding in mijn huis de klap op. Raar, maar waar. Dus ik naar het waterbedrijf gebeld. Het lag aan de keerklep van de buren, zo werd mij verteld. Die zelf een afspraak moesten maken. Anders kwam er geen monteur. Vervelend, toch vroeg ik het hen maar. Drie weken later gingen de klappen nog vrolijk door.

Bij mijn bezoek werd snel duidelijk waarom. De buurman meende namelijk dat het niet aan hun keerklep lag. En dus was er niet gebeld. Tja. Het vergt op zulke momenten wel wat overredingskracht, maar gelukkig zijn deze buren welwillend. Dus werd er alsnog naar het waterbedrijf gebeld. Door de buurman, deze keer. Waar prompt werd gezegd dat het niet aan hun keerklep lag, zo werd mij vervolgens verteld.

Fijn, fijn, fijn. Ik weer bellen. Nee, het moest écht bij de buren gebeuren, zei de mevrouw weer aan de andere kant van de lijn. Daarop heb ik met telefoon en al bij de buren aangebeld, zodat de buurman en de mevrouw het verder samen konden bespreken.

Vandaag kwam dan toch de monteur langs. Die eerst eens bij de buren naar de keerklep luisterde en toen naar die bij mij. Nee, die twee keerkleppen, daar lag het toch heus niet aan. ‘Maar hoe kon het dan dat je de klappen van de kraan van de buren in mijn leiding hoort?’, wilde ik weten. Schouderophalen. Wist hij ook niet. Had hij in geen dertig jaar als monteur bij het waterbedrijf meegemaakt. Maar ja, oude huizen, hè, dan heb je weleens wat. Hoort er bij. En anders kon ik zelf een andere installateur inschakelen. Want verder dan de watermeter reikte zijn verantwoordelijkheid niet.

Toen kwam dat traumaatje dus boven. Want een monteur laten vertrekken, zonder dat er minstens een poging is gedaan, dat nooit (meer). Dus maar weer gevraagd of hij tòch bij mij de keerklep zou willen vervangen, gewoon om het op zijn minst te proberen. ‘Nou, dat zou wel even werk zijn’, zei hij. Maar hij was de moeilijkste niet en deemoedig daalde hij vervolgens de keldertrap af. De schat. Welgeteld twee minuten later was de klus geklaard en nu is de waterleiding stil. Helemaal stil. Ach, wat zouden die monteurs toch met hun leven moeten beginnen als er geen vrouwen waren?

De heg en het recht van overpad
Die heg is een verhaal apart. Kort samengevat: het hindert meerdere buren dat de heg zo ver over ons pad woekert. En ook zij hebben al eerder slecht verlopen gesprekken met de eigenaresse gevoerd. Dat werd snel duidelijk toen ik bij nog een paar buren langsging. Intussen werken we aan een oplossing en brengt die heg ons wel nader tot elkaar. Hoewel?

Perceelgrens
Ik verneem van alles en leer mijn buren beter kennen. Zo hoor ik eerst de ene kant van het verhaal. Bel ik twee deuren verderop aan, dan vertelt men de tegenovergestelde versie. Enkele personen zijn pragmatisch, terwijl enkele anderen op hun strepen staan. Sommige mensen zitten heerlijk op hun praatstoel en die hoor ik graag aan. Sommigen anderen voelen zich altijd tekortgedaan. Zij willen zich nog wel eens iets laten ontvallen. Over wat hier voor mijn tijd is gebeurd, bijvoorbeeld. Dat kan nuttig zijn.

Want er is nóg een kwestie over een grenslijn. Eén waarvan ik mij al afvroeg hoe ik erover kon beginnen. Op de kadastrale tekening is mijn perceel namelijk kaarsrecht. Maar mijn tuin is dat in werkelijkheid niet echt. Er is sprake van een wonderbaarlijke versmalling aan het eind. Gezien de breedte van mijn huis, is het aannemelijk dat er een strook ontbreekt. Inmiddels weet ik dat dit tot een enorme rel heeft geleid met de vroegere eigenaar van mijn pand. ‘Ja,’ begon de andere buurvrouw, ‘eigenlijk heb jij een stukje dat bij ons perceel hoort.’ Terwijl iemand verderop mij dus net over die rel had verteld.

Echt, ga eens vaker aan weerszijden bij je buren langs. Dan hoor je nog eens wat.

2 gedachtes over “Welles / Nietes – of toch wel?

  1. Ah, dus dáár ligt het aan als je het kunt horen als de buren de kraan dichtdraaien.. (ik ken het uit vorige huizen..) En vervelend: de wetenschap dat je gelijk hebt, en het voortdurend niet krijgen van beterwetende eh, deskundigen :-/

    En verschrikkelijk, die (dreigende) rellen om tuinbreedte en overpad 😐 Hopelijk kunnen alle buren het samen oplossen, zonder iets als de (al of niet Rijdende) Rechter in te hoeven schakelen ;-/

    1. Ja, wanneer je verhuist, hoop je altijd zonder problemen te kunnen wonen. Meestal gaat het goed, maar in ons landje zitten we dicht op elkaar. Ik geloof wel dat een ‘goed gesprek’ kan werken. En die ‘deskundigen’ … ach, na zes maanden klussen/verbouwen ga je zelfs daar aan wennen. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.