Boekenmarkt in Deventer

Gisteren bezocht ik de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer voor het eerst. In de historische binnenstad en langs de IJssel staan honderden boekenkramen. Handelaren, hobbyisten en antiquariaten bieden hun waren in wisselende opstellingen aan. Het is gezellig druk, de zon schijnt en de terrassen zitten vol. Heb je genoeg boeken gezien, dan kan je met het pontje overvaren en op het water uitwaaien. Of gewoon ergens neerstrijken en naar slenterende mensen kijken.

Een dag lang waan ik mij tien jaar terug in de tijd. Want niet alleen de meeste boeken zijn oud. Ook veel mensen die er komen, zijn een beetje gedateerd. Een aantal daarvan heeft een uitgesproken eigen stijl. Je herkent ze zo. Mannen vooral, die komen voor de oorlogsboeken, zeldzame strips, publicaties over vliegtuigen en stoomtreinen, of een bijzondere uitgave over onze Indische geschiedenis. En de artistiek geklede types (vrouwen vooral) die op speciale uitgaven over kunst of het Jodendom afkomen.

De handelaren weten wel wat ze moeten meebrengen. Degenen die normaal op het Lange Voorhout in Den Haag staan, tonen in Deventer hun collectie regionale streekgeschie- denis. Overijssel, oude ambachten in Twente, de Achterhoek, bouwstijlen van Veluwse boerderijen; het is er allemaal.

Zelf ben ik specifiek geïnteresseerd in het aanbod van antiquariaten. Ik koop al jaren haast geen boeken meer en hou mijn collectie klein. Maar ik vind het wel leuk om over oude lokale gebruiken te lezen. En ik hoop nog eens een geïllustreerde, originele uitgave van een ontdekkingsreiziger uit de negentiende eeuw te vinden. Daarnaast kan een boek met aanvullende informatie over de Leidse geschiedenis er altijd bij.

Met de catalogus Frans van Mieris 1635 – 1681: Fijngeschilderde verhalen van het Mauritshuis vertrek ik tevreden. De tentoonstelling werd in 2005/2006 gehouden, toen ik in Kenia verbleef. Zo heb ik alsnog een stukje Leidse geschiedenis in handen gekregen. Onderweg in de trein ontstaat een vrijwel verdwenen tafereel. Overal zitten mensen in hun aankopen te lezen. De mobieltjes blijven tot Zutphen buiten beeld.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.