Een zionist als zomergast

Eindelijk: Thomas Erdbrink voelt in VPRO Zomergasten Dyab Abou Jahjah aan de tand. Na een rustig begin vraagt Thomas hem waar zijn afkeer van Israël en het zionisme vandaan komt. Dyab verwijst naar zijn jeugd in zuidelijk Libanon en het lot van de Palestijnen. Ik begrijp hoe dit zijn visie heeft beïnvloed. Zelf geeft hij geen blijk van begrip voor de reden waarom Joden zich aan Israël/Palestina vastklampen.

Helemaal aan het eind spreekt hij terloops over ‘nare mensen’. Hij doelt op Belgen die zich in Brussel niet meer thuis voelen en daarom uit die stad wegtrekken. Vanwege de komst van talrijke immigranten, zoals Dyab zelf. Een deel daarvan is niet bereid om zich aan Belgische normen en waarden te conformeren. Wat Dyab terecht vindt. Hij ziet globalisering namelijk als een ideaal, ook in Brussel. Dus moeten de oorspronkelijke bewoners zich maar aanpassen. En anders is hij die ‘nare mensen’ liever kwijt dan rijk.

Opmerkelijk. Ik zie tussen hem en een zionist geen enkel verschil in dat opzicht. Maar dat kan aan mij liggen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.