Koffiezetapparaat

Vorig jaar ging mijn oude koffiezetapparaat kapot, vlak voor de verhuizing. Van de weeromstuit sloegen de stoppen ook nog door. In mijn nieuwe woonplaats was een vervangend apparaat daarom het eerste artikel dat ik kocht. Ik koos een eenvoudig campingmodelletje. Want de verbouwing moest nog beginnen en ik ging een keuken bestellen. Zodra de keuken er was, zou ik wel een bijpassend apparaat kopen voor op het aanrecht. Maar ik raakte gehecht aan dat camping koffiezetapparaatje.

IMG_3915Onlangs kwamen er barsten in het glas van de koffiepot. Plakband aan de buitenkant houdt nu alles op zijn plaats. Ach, zou je denken, het is een goedkoop ding. Een nieuwe kost slechts € 12.99. Maar toch baal ik ervan. Want er mankeert niets aan het apparaat zelf en de koffie smaakt prima. De verkoopster van Blokker vertelde dat een pot bestellen qua prijs niet de moeite waard is. Sterker: er zijn geen onderdelen los verkrijgbaar.

Ik heb eens gelezen dat kapotte spullen volgens mensen uit andere culturen ongeluk brengen. Dat kan best. De afgelopen tijd gingen namelijk meerdere splinternieuwe dingen stuk. Het waren juist luxe en naar verhouding dure artikelen. Ook een dierbaar kastje van mijn overgrootvader en een zeldzaam souvenir raakten licht beschadigd.

Intussen heb ik een sierlijke emmer gerepareerd en de zooltjes van mijn hippe Spaanse teenslippers gelijmd. Maar om nu steeds artikelen te gebruiken die met veiligheidsspeld en plakband aan elkaar hangen. Dat is ook weer zo wat. Dus zoek ik een tweedehands potje. En verder is dit een perfect excuus om voor betere spullen te gaan shoppen.

4 gedachtes over “Koffiezetapparaat

 1. Ingid van Bouwdijk

  Dat is echt iets van deze tijd: losse onderdelen zijn vaak duurder dan een nieuw apparaat. Wij hebben een hele historie van geïmplodeerde HEMA-thermosflessen. Iedere keer weer een knal waarvan je moest bijkomen. Heel toevallig is het losse glas wel te koop. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een duurder exemplaar met 25 jaar garantie. Helaas, hij hield het een half jaar langer uit; onze trommelvliezen waren net genezen. Het zou kunnen dat het aan de chai ligt: half melk, half zwarte thee. Misschien kan zo’n pot niet tegen hete melk. Nu zijn we aan een metalen geval.

  1. Het is precies zoals je schrijft: zelfs wanneer je voor een duurder (en beter?) exemplaar gaat, heb je nog geen zekerheid dat hij langer meegaat. Ik vind het gewoon zonde om iets weg te gooien wat nog grotendeels goed is. Het is zo’n verspilling van grondstoffen en energie en dit maakt de afvalberg nog hoger. Het mooiste is als je het zelf kan repareren.

 2. Ingid van Bouwdijk

  Printers zijn helemaal een ramp trouwens. De inktkop van onze printer was kapot; hij kostte net zo duur ongeveer als de printer zelf en het zou weken duren voordat de bestelling er was. We besloten om het onderdeel te kopen en dan maar een tijd te wachten. Aan het eind van het liedje bleek het toch niet meer verkrijgbaar. Printers van nu gaan maar een paar jaar mee. Ze lijken gemaakt om het snel te begeven. En dat geldt voor meer producten. Fietslampen vormen ook zo’n ergernis: één tikje en ze hangen op half elf, want gemaakt van breekbaar plastic. De kettingbeschermer idem dito. Trouwens, fietsen zijn sowieso niet meer wat ze geweest zijn. Mijn eerste fiets heb ik gebruikt van mijn 15de tot mijn 40ste. Dat zie ik niet gebeuren met de fiets van Euro 800 die ik nu heb. Maar met fietsen heb je eigenlijk nog wel de keus om iets degelijks te kopen, als je op zijn minst 1,500 Euries neerlegt.

  1. Och ja, printers, die gaan bij het minste of geringste stuk en de inktpatronen zijn zo leeg. Elke keer wanneer ik iets wil printen, hoop ik dat ‘ie het nog doet, want hier in het dorp zit geen copyshop om de hoek.
   Fietsen: heel herkenbaar. Op mijn 16de kreeg ik een tweedehands omafiets die waarschijnlijk al in de jaren vijftig was gemaakt. Ik heb er jaren op gereden tot hij werd gejat. Een volgende nieuw gekochte fiets bleef lang goed toen ik er voornamelijk mee van huis naar mijn ouders reed. Maar toen ik hem bij mijn vorige werk buiten in een fietsenrek moest stallen, ging hij razendsnel achteruit. Dan weer een kras, dan weer een verbogen onderdeel, dan weer een draad naar het lampje los, dan weer een stuk van het (inderdaad: plastic) handvat af. Zucht. Een voordeel: een afzichtelijk barrel wordt minder snel gejat.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.