Kunst en cultuur in Rotterdam

Met de Kreta-groep (een vriendengroep) ben ik op stap in Rotterdam. We volgen een NS-wandelroute en praten onderweg bij. Een van hen is bijzonder geïnteresseerd in kunst. Zoals beelden langs de singel, elementen in muren en glas-in-lood-kerkramen van de Pilgrim Fathers in Delfshaven. Alles vind zij even boeiend en fraai. Ze heeft diverse cursussen kunstgeschiedenis gevolgd. Tijdens uitstapjes is zij altijd degene die bij inwoners informeert naar details.

Qua eten heeft onze gids voor die dag enkele authentiek Rotterdamse zaken uitgezocht. Eerst nemen we bij een Griek op de Nieuwe Binnenweg koffie met bougatsa. Zeg maar de Griekse tompouce met dikke vanillepudding. Een paar uur later lunchen we in de enige echte Ballentent. Voor de liefhebbers van een broodje bal met zicht op de haven. De tocht voert ons langs de verrassend groene Heemraadsingel, het park bij de Euromast, en met een watertaxi naar de Kop van Zuid, De Hef en nog wat iconen.

Bij de Kruiskade gaan we eten in een vijftig jaar oud Chinees restaurant. Typisch zo’n zaak die nooit de overstap naar het heden heeft gemaakt. Daar ontwaart onze kunstzinnige vriendin een decoratieve rand op een glazen tussenwand. We kijken er allemaal naar en ze merkt op dat de zwarte strepen niet doorlopen. Maar ik zie de witte doorgaande lijn en ben groos met mijn alternatieve kijk.

Griekse rand decoratieDan komt de Chinese ober langs en onze vriendin klampt hem gelijk aan. Want zij wil weten of het interieur nog lijkt op dat van vijftig jaar geleden. ‘Nee,’ antwoord de ober, ‘bijna alles is in de loop der jaren vervangen.’ Daarna vraagt zij hoe het zit met de wanddecoratie. Heeft die vorm een symbolische, diepere betekenis voor Chinezen? Ze wijst ernaar en de ober kijkt met haar mee. ‘Dat? Ach welnee, dat komt gewoon van de GAMMA.’

We zijn tenslotte in Rotterdam.

Een gedachte over “Kunst en cultuur in Rotterdam

  1. Pingback: De 10 minst gelezen logjes en de 7 langst gevolgde bloggers – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.