Out it is

Nee, hier geen gejuich na mijn vorige pleidooi voor een Brexit. Ondanks stoere woorden mis ik dat stelletje ongeregeld daar aan de overkant nu al. Maar goed, out it is.

Vertrouwen
Mijn motivatie voor een Brexit is ingegeven door nostalgisch sentiment en een roep om beter EU-bestuur. Intussen heb ik wel het vaste vertrouwen dat de Britten zich goed redden, zodra zij loskomen van de EU. Een financieel schokeffect was te verwachten en ik vermoed dat dit snel grotendeels wegebt. Er zullen nog jaren van onderhandelingen en heroriëntatie komen. Overigens is het tekenend hoezeer het land verdeeld is, want in/uit zijn procentueel bijna gelijk. Er staat dan ook veel op het spel.

Momentum benutten
Voor de Britten is het ontstane momentum een kans op verandering. Voor de overige EU-landen geldt dit evenzeer. Wat mij betreft wordt er snel tegenwicht geboden aan Draghi, Juncker, Wilders en zijn consorten. Op diverse terreinen voelen veel burgers zich consequent niet gehoord. Een arrogante Draghi of Juncker kan hun mening niet langer aan de kant schuiven.

Wij in het noorden hebben genoeg redenen om kanttekeningen te plaatsen bij het monetaire beleid, het gebrek aan controle en verantwoording van uitgaven en de beperkte aanpak van banken. Veel EU-inwoners hebben reden tot klagen over de gebrekkige benadering van het immigratievraagstuk, de grote en langdurige werkloosheid, de spanningen in achterstandswijken en het gemis aan perspectief. De oplossing vergt een integrale visie.

Belangengroepen
Daarnaast mis ik de onderkenning dat groepen landen uiteenlopende belangen hebben. Zodanig, dat op bepaalde terreinen elke krampachtige poging tot samenwerking structureel wordt gefrustreerd. Hoe lang gaan we hier nog geld en energie aan verspillen? Bied liever ruimte voor opsplitsing in belangengroepen, maar dat schreef  ik al. Laat een land gewoon gaan, als het uit de EU wil. Vrijwillig samenwerken waar belangen samenvallen, dát zou het uitgangspunt moeten zijn.

Meer Europa of Nexit
Als er nu íets moet gebeuren, dan is het Wilders en consorten de wind uit de zeilen nemen. Daar is adequaat beleid voor nodig. Menswaardig, realistisch en financieel haalbaar. Een antwoord is zéker geen ‘meer Europa’, wanneer inwoners snakken naar meer eigen inbreng. Bovendien, als het klopt dat de Noord-Europese landen het bij stemmingen steeds getalsmatig afleggen tegen zuidelijke landen, dan is er iets grondig mis. Dan mag die Nexit bespreekbaar worden, alleen niet op Wilders’ manier.

Imagoprobleem
De EU heeft op het gebied van mensenrechten en vrede een belangrijke rol gespeeld. Wat er verder goed gaat, komt relatief weinig in het nieuws. De EU heeft bij inwoners een imagoprobleem. Dit mede door laffe nationale overheden die zich achter regels van de EU verschuilen, als het hen zo uitkomt. De EU zou zelf meer aan PR en voorlichting kunnen doen. Door in gewone mensentaal in belangrijke media en op internet regelmatig concreet te benoemen wat er is bereikt. Zoals de Wageningen UR ook doet, maar dan wat uitgebreider.

Biting the hand that feeds you
Ik heb ooit aan een project meegedaan dat met EU-fondsen werd gefinancierd. De vergoedingen waren belachelijk riant. Leuk om te ontvangen, maar het maakt wel dat ik zeer argwanend naar Brussel kijk. Daarnaast is het voor geen enkele organisatie goed om in een ivoren toren te verblijven. Ik wed dat menig EU-ambtenaar nauwelijks contact heeft met doelgroepen van projecten in andere landen. Kritische vragen stellen binnen die ambtelijke kringen en projecten is nog zo iets. In het EU-systeem doe je dan aan biting the hand that feeds you. Financieel inzicht per project en projectevaluaties in samenspraak met stakeholders zijn goed om meer zelfreinigend vermogen in de EU te krijgen.

Afscheid doet pijn
Enerzijds had ik graag in de schoenen van de Britten willen staan (de keuzemogelijkheid hebben), anderzijds mis ik ze nu al. Ik heb oprecht heimwee naar het Britse gemenebest, inclusief Australië en Nieuw-Zeeland. Door een Brexit komen ze nog verder van ons af te staan. Zelfs emigreren naar Engeland wordt moeilijker.

Tot zover een terugblik.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.