Boormachine

Er moesten nog wat kleine klusjes worden gedaan. Zoals klimrekjes voor planten aan de schutting hangen en een stang aan de muur bij de keldertrap vastmaken. Want ik lag al een keer bijna onderaan. Daarom belde ik een tijdje geleden de klusjesman. Maar het gaat weer goed in de bouw, dus had meneer het te druk. Een ander reageerde op mijn oproep via Werkspot en vroeg als uurtarief de hoofdprijs. Ik overwoog nog de klusjesman van de ijzerwinkel hier in het dorp. Maar ja, aardige man, alleen uiterst traag. Bovendien had ik voor mijn verjaardag geld voor een boormachine gevraagd. Want het is toch best handig als je zelf aan de slag kan.

Dat geld kreeg ik drie maanden geleden. Elke andere persoon gaat dan gelijk zo’n boormachine kopen en er meteen een heleboel kasten mee in elkaar zetten. Maar ik vind het wel spannend, zo’n ding. Ik bedoel, het is niet iets waar ik dagelijks mee in mijn handen sta. Dus weet ik amper hoe ik er mee om moet gaan. Maar ik schaam mij niet hoor.

Want een boormachine is natuurlijk weer zo’n mannending. Dit soort apparaten is zelden afgestemd op de anatomie van vrouwen. Daarom is de helft van het arsenaal in de bouwwinkel zo zwaar, dat ik ze niet goed kan richten. Best lastig als je een schroef netjes in een stenen muur wil draaien. Trouwens, dat richtprobleem heb ik ook met geweren. Kennelijk zijn die evenmin bedoeld voor dames. Als ik feministe was, zou ik toch eens voor handzame exemplaren op de bres springen.

IMG_3889Maar goed, nu ben ik dus de trotse bezitster van een Bosch boormachine. Eerlijk gezegd heb ik hem op kleur uitgezocht. Ze hadden ook blauwe en oranje apparaten, maar groen met rood vind ik veel mooier. Hij kan schroeven vastdraaien en losdraaien. Dat laatste is heel handig. Want elke schroef die ooit door een man met een boormachine is vastgedraaid, krijg ik never nooit meer met een gewone schroevendraaier losgedraaid.

Ik kan er ook mee in hout, baksteen, metaal en keramiek boren. Dat laatste vind ik wel intrigerend. Waar zal ik dat eens op uitproberen?  Boren in metaal is eveneens reuze praktisch. Ik heb namelijk voor buiten metalen plantenbakken gekocht waar onderin geen gaatje zit. Dus staan mijn pas ontkiemde viooltjes de laatste week regelmatig drie centimeter onder water.

Als los onderdeel zit er een ‘accuboorschroevendraaier’ in. Maar kennelijk ben je er dan nog niet. Er zijn boortjes en plugjes en bitjes en andere dingetjes in alle soorten en maten. Ik weet alleen niet waar dat allemaal voor is. Nu heb ik mij een ‘bit magazine’ aan laten prijzen. Alle losse onderdeeltjes zitten in een soort holster. (Ja, die associatie met dat geweer was zo gek nog niet.) En als je op een knopje drukt, dan kan je ze eruit halen. Net een kogelhouder, eigenlijk. Bovendien heb ik een Piranha (Black & Decker) boortje gekocht, van 6 mm. Om mee te beginnen. Als het goed is, kan ik daarmee in steen boren. Hij heeft een afgeplat kopje. (Hebben piranha’s dat ook?) In elk geval is ‘ie voor steen bedoeld.

Nou, gelukkig zie ik mijn vader zondag. Hopelijk kan hij zeggen wat ik hiermee aan moet. Tot die tijd durf ik het ding eigenlijk nog niet echt aan te raken.

6 gedachtes over “Boormachine

 1. basstarter

  YouTube instructievideos of vraag het google. Heb ik al veel mee gerepareerd. Ik moest ook ooit mijn eerste gaatjes in de muur boren. het is makkelijker dan je denkt hoor. Ik zie me ook nog staan in de Praxis, volgens mij keek de verkoper nog een tijd achter mij of er nog een man ging verschijnen of niet. Nee dus. Hij moest hem echt aan mij verkopen.

  1. Goed idee! Het scheelt veel als het even wordt voorgedaan. Dan is het gauw duidelijk waar je op moet letten.
   Tja, die arme verkopers. Ik weet eigenlijk niet of veel vrouwen zelf klussen uitvoeren, maar ik neem aan dat het er wel meer zijn dan bijvoorbeeld 25 jaar geleden. Ik werd geholpen door een vrouw die er zelf veel van af leek te weten.

   1. basstarter

    nou dat is leuk dat vrouwen techniek gaan verkopen. Ik las dat grote muziekwinkels die instrumenten verkopen ook op de wagen van “vrouwvriendelijk” verkopen springen. Soms komt die vrouw die gitaar voor zichzelf kopen. Dingen veranderen. Het komt vast goed met de boormachine

   2. Nu jij dit schrijft: eigenlijk had ik mij niet gerealiseerd dat muziekinstrumenten ook op mannen zijn afgestemd. Zo zijn er vast nog veel meer producten die specifiek voor mannen of vrouwen zijn ontworpen. Nog afgezien van Barbie. 😉 Ja, met die boor gaat het lukken.

 2. Pingback: Na de kater | Raam open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.