Wennen aan een lager budget

Sinds het einde van mijn vaste-banen-tijdperk ben ik gewend geraakt aan een lager budget. Vanaf 2009 liepen mijn inkomsten terug met zo’n 40%. Zoiets heeft invloed op je bestedingen. En gelukkig viel mij dat best mee. Voorheen ging ik drie tot vier keer per jaar op vakantie. Nu ben ik met een lang weekend Terschelling ook heel tevreden. Opvallend genoeg heeft juist een vriendin er moeite mee.

Wij leerden elkaar kennen in een periode waarin mijn salaris geleidelijk steeg. Er was een inkomensverschil tussen ons (zij manager, ik medewerker), maar qua vakanties gingen wij gelijk op. Lang weekend hardcore shoppen in Istanbul? Count me in. Weekje Dubai? Tuurlijk, ik wilde mee.

Als exponent van de Randstedelijke yuppen scene is het bij haar al jaren feest. Vaak ontbijt ze in een koffietent, waar een bakkie al gauw vier euro kost. Lunchpakketjes van huis neemt zij nooit mee. En zeker viermaal per week eet ze in een restaurant. Zoals heel veel collega’s en mensen in haar vriendenkring. Toch reisde zij ooit low budget.

Voorheen combineerden we menig etentje met museumbezoek, film of concert. Altijd leuk. Op zo’n avond gaf ik regelmatig honderd euro uit. Ik beperkte die uitjes met haar tot twee per maand, aangezien ik ook nog met anderen op stap ging. Dat was toch best bescheiden.

In de nasleep van de reorganisatie, jaren geleden alweer, veranderde er iets. De prestatiedruk, complexiteit en hectiek van beter betaalde functies gingen mij steeds meer tegenstaan. En de luxe hoefde ook steeds minder. Ik wilde zelfs niet meer naar Azië voor een vakantie. Toen ik dát ontdekte, dacht ik werkelijk dat ik depressief was. Liever dan haastig rondtoeren in een ver land, trok ik echter de natuur in voor een wandeling. Gewoon in Nederland. Ontspannen in alle rust en eenvoud.

Na herhaalde vergeefse pogingen om mij tot vakanties, salsalessen en uitstapjes te verleiden, is de boodschap nu doorgedrongen. Gelukkig wil zij ook wandelen. Daarin vinden we elkaar nog steeds terug. Maar dat ik vanwege een inkomen op bijstandsniveau daarna liever niet in een yuppentent eet, gaat er bij haar nauwelijks in.

2 gedachtes over “Wennen aan een lager budget

  1. Als ik het bovenstaande lees dan ben ik altijd een soort medium budgetter geweest. Toen ik werkte kon ik met moeite vakantie nemen. Op een bepaald moment had ik 200 dagen staan in de vorm van niet opgenomen vakantie, ADV en overuren. Ik ging elk jaar 1x een week of 4 aaneengesloten op vakantie en eigenlijk doe ik dat nog altijd. Ik wil wel ’s avonds tijdens vakantie op een terras zitten, maar onderweg loop ik liever even door een supermarkt en versnaper dan iets op een bankje in een park of op een dorpsplein. Komt ook omdat ik veel moet drinken en de eenheden op een terras (zeker in Frankrijk) niets voorstellen. Je gaat dan niet zeggen: Doe mij maar een half dozijn van die mini-colaatjes.

    Al sinds m’n jeugd vind ik dat de prijs in verhouding moet staan met het gebonene en met wat ik wens. Voor m’n werk heb ik tijden gehad dat alles betaald werd en ik elke dag aan de biefstuk met dure wijn kon. Dus deed ik dat ook niet en at ik bijvoorbeeld een pizza in een kroeg, omdat ik het daar gezelliger vond.

    Kortom ik kon me slecht aanpassen aan m’n salaris en dat is altijd zo gebleven. 😉

    1. Dat gebrek aan aanpassingsvermogen pakt nu als pre-pensioenvoorziening heel aardig uit.
      Wat de horeca betreft, kijk ik ook wel naar wat iets mij waard is. Zit het terras/restaurant op een leuke locatie? Is de sfeer gemoedelijk én is het eten echt smakelijk? Dat laatste is lang niet altijd vanzelfsprekend, want vaak zijn koks nogal kwistig met zout. Volgens mij kan een kok die het van zout moet hebben, zich beter omscholen tot strooier bij het wegenonderhoud.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.