Werk zoeken 2.0

Maandag. Tegen lunchtijd kan ik al tevreden mijn taken voor vandaag afvinken. Twee sollicitatiemails gestuurd en een nieuwe vacature gevonden om op te reageren. Het is mijn nieuwe routine sinds ik naar een volgende baan zoek. Eerst ‘werken’ en dan ’s middags vrij zijn. Van maandag t/m donderdag boots ik zo mijn thuiswerkweek na. Die routine is onderdeel van de strategie Werk zoeken 2.0. Al klinkt dat geavanceerder dan het is en moest ik wat barrières slechten.

Strategie bepalen
Reageren op vacatures is een gangbare tactiek, maar je kan meer doen. Netwerken is het beste, zegt iedereen. De meeste vacatures komen nooit op internet, vandaar dat netwerken zo belangrijk is. Verder moet je contact houden met uitzendbureaus en recruiters. Dus voordat je een motivatiebrief schrijft, eerst even bellen. (Slik.) En via social media moet je je zoektocht voortzetten. Breng wel eerst je CV en profiel pico bello op orde en stem alles op elkaar af. Daarnaast zijn er websites en bijeenkomsten waarop HR managers over handige weetjes vertellen.

Weet wat de zoekmachinebot doet
Zo bezocht ik de workshop ‘Houd de zoekmachinebot van recruiters te vriend.’ Voor de vijftigplussers: vermeld geen geboortedatum van voor 1970. Anders volgt binnen vijf minuten een automatische afwijzing. Kwestie van parameters in het programma. Ik ben om. Laat je leeftijd, waar mogelijk, achterwege. Zet belangrijke trefwoorden en synoniemen uit de vacature in je motivatiebrief en CV, ook in de bestandsnamen. Dan kan de bot ze herkennen, want het ding kan niet zelfstandig denken.

Vacaturesites voor je laten werken
Verder is de wereld van vacaturesites veranderd. Een barrière is gebrek aan transparantie qua aanbod. Er bestaan alleen al 1.500 vacaturesites in Nederland en veel daarvan tonen dubbele of verlopen vacatures. Ik kan met Monsterboard en de Nationale Vacaturebank steeds minder. Nu brengt vooral Indeed zoekresultaten van andere sites samen. Een dergelijke website helpt je beter op weg. Per beroep moet je nagaan op welke website je het beste kan zoeken. Ik heb vijftien favorieten websites, zowel algemene als van specifieke werkgevers. Inclusief LinkedIn.

Privacy afschermen
Privacy is een ander heikel punt. Bij de workshop werden we aangemoedigd om ons CV op Indeed en websites van recruiters te plaatsen. Bedenk wel dat jan en alleman  jouw hele CV op internet kan lezen. Dus geen geboortedatum, compleet adres of andere fraude- gevoelige gegevens op Indeed! Je woonplaats is genoeg.
Ik heb nog geen mening over Indeed, maar het bedrijf zit wel in belastingparadijs Ierland. Toen ik een account aanmaakte, wist Indeed gelijk welke e-mailadressen ik ooit op internet heb gebruikt. Inclusief adressen die ik niet aan een CV wil koppelen.

Focus aanbrengen
Verder heb ik een harde noot gekraakt. Want met aparte CV’s voor verschillende beroepen blijf ik tegen dilemma’s aanlopen. Het is ook lastig om voor elke vacature een toegespitst CV te maken. Ten eerste, omdat knip- en plakwerk soms heel geniepig leidt tot fouten. Ten tweede en belangrijker, omdat ik steeds tegen moeilijke keuzes aanloop. Vooral over wat wel/niet weglaten of toevoegen, zonder er een gatenkaas van te maken. Heb je meerdere beroepen, dan moet je focus aanbrengen. Dat kan radicaal hak- en breekwerk vergen.

Afscheid nemen
Er was een persoonlijk advies van een HR manager voor nodig om de stap te kunnen zetten. Eindelijk heb ik nu mijn eerste beroep tot een soort voetnoot gereduceerd. Met dat beroep heb ik wel dertien jaar lang de kost verdiend. … (Om bij de eerstvolgende sollicitatie toch maar weer mijn boekhouddiploma te vermelden. Want ervaring met financiële beheer was juist in die functie een bijkomend voordeel.)

Focus in praktijk brengen
Toch is er door dat focusproces iets wezenlijk veranderd. Ook mentaal heb ik nu van bepaalde opties afscheid genomen. Het lijkt goed om zo breed mogelijk te solliciteren. Maar in realiteit neemt geen HR manager je aan wanneer je kennis of werkervaring is verouderd. En dat gaat rap: na vijf jaar. Vandaar dat je beter actief kan blijven; desnoods als vrijwilliger. Heb je de stap eenmaal gezet en een focus aangebracht, dan krijgt alles een logische richting. Er prijkt nu een specifieke beroepstitel als koptekst op mijn CV.

En verder gaan
Natuurlijk, er zat iets achter dat jarenlang uitblijven van die keuze en focus. Tijdens de bijeenkomst sprak ik een werkzoekende die al drie jaar in de ‘boos zijn’-stand zit.
Been there, done that. Achteraf ben ik nog verbaasd over hoe lang het verwerkingsproces duurde. Misschien is het nu pas helemaal af.

4 gedachtes over “Werk zoeken 2.0

  1. Hmm, als ik mijn naam intik op google krijg ik een of andere mafkees die fotograaf is geworden en allerlei prijzen binnenhaalt met lugubere foto’s. Dankzij hem ben ik bijna onvindbaar. Aan de andere kant denkt men misschien dat ik die mafkees ben…

    1. Dat laatste is wel een risico, ja. 😉 Toch is het misschien prettig om je achter die ander te kunnen verschuilen, als het zo uitkomt. Ik heb heel wat naamgenoten en een ervan is op internet beroemd met gerbils. Hmm, ik hoop maar dat een potentiële werkgever niet denkt dat ik dat ben.

  2. LinkedIn is voor mij het belangrijkste medium geweest, ben daardoor diverse keren benaderd voor opdrachten, waarvan één tot een mooie klus bij de ECB in Frankfurt leidde. Ook mijn huidige werkgever benaderde me daar, nadat ik hen de dag ervoor benaderd had (heb er 8 jaar geleden ook gewerkt). Als dit niet door was gegaan had ik een tijdelijke opdracht via LinkedIn kunnen aannemen via een detacheringsbureau.

    En inderdaad, Indeed geeft heel veel hits, Ik had me ook online bij heel veel uitzendbureau’s ingeschreven, en een enkele keer kwam daar wel een nuttige mail van binnen. Het moeilijkste om mee om te gaan vond ik zelf dat ik een half jaar lang bijna niks zag waarop ook maar zou kùnnen solliciteren, tot dat een klein jaar geleden zich ineens vier mogelijkheden binnen twee weken aandeden.

    ik wens je in elk geval veel succes en geluk toe.

    1. LinkedIn heeft voor jou mooi gewerkt. Het is wel frappant dat je eerst amper passende vacatures zag en daarna via via vier mogelijkheden kreeg. Zal je altijd zien. Zelf heb ik veel contacten uit een ‘vorig leven’: toen ik nog programmamedewerker was bij een internationale organisatie in Den Haag. Nu heb ik qua beroep (secretaresse / communicatiemedewerker) een stap terug gezet en zoek ik werk in een andere regio waar ik mijn contacten grotendeels nog moet opbouwen. Gelukkig sta ik er mentaal nu veel beter in dan toen ik nog min of meer rouwde om het verlies van die eerstgenoemde functie. Ik wil ook graag aan de slag om hier beter verankerd te raken.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.