Koningsdag in Turkije/Nederland

We komen zo bij Koningsdag, maar eerst even dit:

Citaat 1. ‘Elke dictatuur heeft een maffiastructuur. Regel één: loyaliteit is de enige benodigde kwaliteit voor promotie. Regel twee: de leider van de clan kan in zijn domein doen wat hij wil, en daarom is er een neiging het eigen domein uit te breiden.’ Gari Kasparov in een artikel van Michael Persson, de Volkskrant, 9 april 2016.

Citaat 2. ‘In 2014 verlieten 8.000 joden Frankrijk, uit angst voor terroristische aanslagen en groeiend antisemitisme.’ Never Again: Fear and Faith in Paris, BBC, 26 april 2016.

Citaat 3. ‘Zijn er in 1915 een miljoen Armeniërs afgeslacht door de Turken, of is dat pure propaganda? Wie die vraag in Turkije aan de orde stelt, riskeert tot nu toe de cel. Andere Tijden doet een poging de historische werkelijkheid te doorgronden via ooggetuigen van toen.’ Zie de herhaling op de VPRO-website.

Zomaar drie citaten. Het eerste van Gari Kasparov is een levensles om niet meer te vergeten. Het tweede is een veeg teken voor wie de geschiedenis van Europa, Turkije en Rusland kent. Het derde geeft aan hoe gegrond citaat één en twee zijn.

Geef het gepeupel brood en spelen en je hebt er geen last meer van. Dat wisten de oude Romeinen al. En dat weet Erdogan. In ‘Maar goed ook dat ze is opgepakt’ laat Charlotte Huisman in de Volkskrant van 26 april 2016 enkele Turkse winkeliers van de Utrechtse Kanaalstraat aan het woord. Osman (23): ‘Het Turkse volk staat achter Erdogan, wij hebben ons land lief. Volgens mij hebben Turken dat gevoel van vaderlandsliefde veel sterker dan Nederlanders. Als jij op Erdogan scheldt, beledig je het hele volk.’ Zijn broer Omer (26): Erdogan heeft het land economisch omhoog gestuwd. Voor ons is het onbegrijpelijk dat mensen met modder naar hem gooien.’

Zou de in Nederland geboren Osman begrijpen dat hij zich van ons Nederlanders vervreemdt, wanneer hij over Turkije praat als ons land? Kennelijk is Erdogan er al voldoende in geslaagd om zijn domein buiten de landsgrenzen uit te breiden. Osman ziet waarschijnlijk niets dan goeds in zijn vaderlandsliefde. Ik ben diverse keren in Turkije geweest en weet hoe de bevolking die liefde met de paplepel krijgt binnen gegoten. Aan het aantal vlaggen te zien, zou je denken dat het daar elke dag Koningsdag is. Wat kinderen in zijn land op school echter niet wordt bijgebracht, is waar die vaderlandsliefde toe kan leiden. Zie citaat 2.

Daarom heb ik oprecht diep respect voor de Turks-Nederlandse journalist Sinan Can en de Armeens-Nederlandse musicalacteur Ara Halici. Voor hun documentaire Bloedbroeders zochten zij vorig jaar in Turkije naar de waarheid over de gebeurtenissen van een eeuw geleden. Elke aflevering is een uiterst behoedzame poging om helderheid te krijgen. Subtiel ook, om mensen niet te kwetsen, om ze in hun waarde te laten. En om niemand in gevaar te brengen, door slechts vragen te stellen.

6 gedachtes over “Koningsdag in Turkije/Nederland

    1. Bedankt voor de verwijzing naar Özcan Akyol. Ik kende zijn werk nog niet en hij komt als een realist en scherp observator over. Zijn artikel in de Stentor kon ik nog niet vinden. Heb jij een link?
      Ik denk dat het een samenleving kan ondermijnen als relatief grote groepen er wel deel van uitmaken, maar mentaal en/of feitelijk niet solidair zijn. Het lijkt mij overigens in een stad als Deventer lastig integreren, aangezien de Turkse gemeenschap daar zo groot is. Toevallig zag ik er onlangs een enorme Turkse vlag aan een balkon hangen.

  1. Bloedbroeders had van mij de Nipkovschijf mogen winnen. Vooral hun eigen strijd hoe ze met hun kennissen en familie om moeten gaan op dit gebied vond ik goed in beeld gebracht. Het is bezopen dat er na 100 jaar nog altijd zo groot verschil van inzicht wordt gekoesterd en dat beide landen daar misbruik van maken. Aan de andere kant was het onlangs met Ken Livingstone ook weer raak, die dacht niet over WO-II zoals wij daar over moeten denken volgens de hoofdstroming. Propaganda is waarschijnlijk het ergste wapen ter wereld.

    1. Die laatste zin vind ik wel treffend. Propaganda impliceert dat je eenzijdige, selectieve en/of mogelijk onjuiste informatie ontvangt. Hoe vaker dat gebeurt (zonder tegengeluid), hoe moeilijker het wordt om een objectieve mening te vormen. Daarom heb ik ook zo’n bewondering voor onafhankelijke denkers.

  2. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.