Naar een andere tandarts

Het liefste wilde ik bij mijn tandarts blijven. Zij is zo’n no-nonsense type dat alleen ingrijpt wanneer het nodig is. En als ze bij een controle wat tandsteen ziet, haalt ze het direct weg. Maar ja, drie treinen en twee bussen om haar te bezoeken is toch wat onhandig. Dus heb ik in mijn nieuwe woonplaats nu een andere tandarts.

Bij het eerste bezoek word ik door de assistente ontvangen. Ik mag plaatsnemen en krijg gelijk een wit papieren slabbetje voorgebonden. In afwachting van de tandarts kijk ik rond. Kale, witte ruimte, modern linoleum en een klok met plaatjes als nummers aan de wand. Het plafond is leeg. Bij mijn vorige tandarts hing aan het plafond een schilderij vol figuurtjes. Tijdens elk bezoek ontdekte ik weer iets nieuws.

Geruisloos komt de tandarts binnen. Hij schudt mij de hand en gaat achter mij bij zijn computer zitten. Zo verloopt onze korte kennismaking. Ik achterover liggend en in het luchtledige starend. Hij met zijn rug naar mij toe en naar zijn scherm turend. Of ik wat aan mijn schildklier heb. ‘Um nee’, zeg ik, ‘dat klinkt niet bekend.’ Hij bekijkt het dossier van een andere patiënt. Daarna roept hij iets over bloeddruk. Gelukkig, dat is goed.

Daarna verricht hij de periodieke controle en kan ik hem iets beter bekijken. Eind dertig, schat ik. Zongebruind, type cabriolet, tenniswedstrijd, zeilboot en minimaal zes keer per jaar er even tussenuit. Kortom, druk bezig met geld binnen harken. Precies waar ik al bang voor was in dit oord.

En ja hoor. De tandarts ontdekt een vullinkje dat misschien een beetje los zit. En wat tandsteen. Daarvoor moet ik natuurlijk wel even apart naar de mondhygiëniste. Een randje lijm bij een kroon aansmeren kan uiteraard ook slechts tijdens een vervolgafspraak. Mijn vorige tandarts deed over zo’n lijmrandje welgeteld één minuut.

Om duidelijk te maken hoe belangrijk regelmatig tandsteen weghalen is, demonstreert hij het hele aftakelingsproces van tandsteen tot rottende stomp. Dat doet hij met een serie geplastificeerde kaarten die hij tekening voor tekening omslaat. Het is net een strip- verhaal. Met dank aan de firma Braun voor de kwaliteit van het beeldmateriaal.

Daarbij kijkt hij mij veelbetekenend aan. Terwijl hij vertelt dat recentelijk is aangetoond dat je door tandbederf allerlei ernstige kwalen kan krijgen. Tot hartklachten aan toe.
Voor deze ‘voorlichtende’ bezigheid trekt hij een zee van tijd uit. Tijd die nu jammer genoeg niet meer resteert om even snel tandsteen te verwijderen. En dat randje bij mijn kroon te lijmen.

Zo komt het dat ik mij, eenmaal buiten, iets afvraag. Want werp één blik op mijn gebit en je weet dat ik op mondzorggebied werkelijk alles al heb doorstaan en meegemaakt. Bovendien lees ik de krant, dus ken ik de neveneffecten van verwaarloosd tandvlees. Misschien verwacht hij dit niet op basis van mijn adres. Ik woon tenslotte in een oud arbeidershuis. Wellicht heeft hij dat via internet vooraf opgezocht om te bepalen welke verkoopstrategie hij op mij los zou laten. (Waardoor hij geen tijd meer had om ter voorbereiding het juiste dossier erbij te halen.)

Als hij twee minuten voor een normale kennismaking zou hebben ingeruimd, dan had ik hem kunnen vertellen over mijn plan. Hij had namelijk helemaal niet zo hard naar loszittende vullinkjes hoeven zoeken. Want ik heb gewoon een meerjarenplan voor mijn gebit. Compleet met kronen en al. Daar valt voor de gemiddelde tandarts heel leuk aan te verdienen. Nu bestaat de kans dat ik toch even verder ga kijken.

7 gedachtes over “Naar een andere tandarts

  1. Eerlijk gezegd voelde ik mij bijna schuldig bij het schrijven van dit verhaal, want ik had jouw log eerder ook gelezen. Alsof ik zelf geen onderwerp kan verzinnen en een soort plagiaat pleeg. Maar het moest er een keer van komen dat de tandarts aan de orde kwam. Ongewild is tandartsbezoek een behoorlijk dikke rode draad in mijn leven. Ik ben dan ook stinkend jaloers op dat (volgens beschrijving) vrijwel gave gebit van jou. Aangezien een leven zonder tandarts voorlopig geen optie is, ben ik mij nu aan het beraden op een effectieve gespreksstrategie en mondhygiëniste-ontwijkingstactiek voor het volgende bezoek. 😉

   1. Oh nee, ik vind het juist prettig dat ik niet de enige ben met deze ervaring. Je kunt van mij veel zeggen, maar mijn gebit is uitstekend. Tenminste, volgens de vorige tandarts. Deze heeft altijd iets te emmeren over stokeren en ontstoken tandvlees. Nou ja…

   2. Nou, wij staan zeker niet alleen. Begin er maar eens over op een willekeurige verjaardag. Een vorige tandarts meende trouwens dat je voorzichtig moet zijn met flossen, omdat je daarmee het tandvlees juist kan beschadigen. Kortom, als je vrijwel geen gaatjes hebt, doe je vast wel iets goed.

 1. Francien.

  Jullie staan zeker niet alleen, met de visie op je tandarts. Ook wij moesten een nieuwe tandarts zoeken. De oude ging lekker genieten van al het geld wat hij losgepeuterd had. En hij was ook zo’n no nonsens type. De nieuwe is uiteraard jong en zeer bekwaam. En ook wij zijn er ingetrapt om tandsteen te laten verwijderen door zo’n juffrouw die heul gewichtig deed. De eerste keer een kwartier extra met een vreselijk verhaal. Wat je uiteraard wel moet betalen.
  Maar we hebben een half jaar op de wachtlijst gestaan, om eindelijk behandeld te mogen worden. En ik vermoed dat het met een andere tandarts niet anders gaat.

  1. Een half jaar op de wachtlijst! Dan kan ik mij voorstellen dat je de behandeling maar liever lijdzaam ondergaat. Ik zie die gewichtig doende mondhygiëniste al voor mij. Toch mis ik de kennelijk ouderwetse, nuchtere tandarts wel, maar kies voorlopig ook eieren voor mijn geld.

 2. Pingback: Alsnog: mijn tandartsverhaal | Raam open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.