Genootschap Onze Taal

Soms word ik direct blij wanneer ik de naam van een organisatie zie. Het Genootschap Onze Taal is zo’n organisatie. Die naam doet mij denken aan de tijd waarin ik redacteur van studiemateriaal was. Spelen met tekst en taal is eigenlijk mijn hobby, dus daar heb ik goede herinneringen aan. Op de website van het genootschap staat een leuke optie: ‘Een woord uit elk jaar vanaf 1800.’ De combinatie van taal met literatuur en geschiedenis vind ik helemaal boeiend.

Eerst probeer ik het geboortejaar van mijn oma: 1888. Dat begint veelbelovend. Namelijk met: ‘De zee, de zee klotst voort in eindeloze deining’, van dichter Willem Kloos. Dan moet je weten dat het thema van mijn boekenlijst voor Nederlands romantiek & reizen was. Het volgende jaartal roept een zin van Slauerhoff op. Een schot in de roos; hij was zo’n beetje de personificatie van dat thema.

In de twintigste eeuw verdwijnt romantiek naar de achtergrond. Ik kies nog enkele geboortejaren. Steeds verschijnt er een zin die best van toepassing is op de betreffende persoon. Wat een grappig spelletje. Tot ik mijn eigen jaar intyp. Want wat verschijnt er? Vlaflip. Nou, zo kan die wel weer.

2 gedachtes over “Genootschap Onze Taal

  1. Ingid van Bouwdijk

    🙂
    Dit is toch heel symbolisch voor de Generatie X, de Generatie Nix oftewel de Verloren Generatie, waar jij en ik toe behoren? Vanaf nu noem ik hem de Vlaflip Generatie.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.