Verkouden

Hoe verkouden ik ook ben, ik zal toch eten moeten halen. Dus op naar de supermarkt. De buitenlucht doet mij goed en ik krijg weer adem. In de winkel is de lucht echter droog en warm. Het gaat goed zolang ik tussen de schappen zigzag. Maar vlakbij de kassa voel ik het gevreesde toch opkomen. Kriebelhoest. Ik kan nog net mijn spullen op de band leggen en hoestdrop pakken. Pfff, ternauwernood een gênante scene voorkomen.

De caissière ziet het allemaal gebeuren en ik denk nog: ‘Als zij nu maar niets vraagt.’ Helaas. ‘Heeft u een bonuskaart?’ ‘Juch.’ Zij typt iets in en ik haal hem uit mijn tas. ‘Oh, u heeft er tóch een, ik dacht dat u zei: ‘Nee.’ Wilt u koopzegels?’ ‘Uche, uch.’ ‘Wilt u wel een moestuintje?’ ‘Uche-uche-uch!’ ‘Oh, u kunt geloof ik niet veel zeggen.’ ‘…’

Er hoeft maar iemand in mijn buurt verkouden te zijn en dan krijg ik het ook. Ach, ik ben toch zo solidair. De teller staat inmiddels op drie verkoudheden dit jaar. Consequent doorloop ik alle stadia. Een vaag pijntje hier, een steekje daar. Prompt valt mijn stem weg en doet mijn keel naar. Dan dient de eerste hoestbui zich aan. En daarna zit ik regelmatig te happen naar adem. Uiteindelijk loopt ik rood aan, volgen de tranen en begint het gesnotter in volle glorie.

Naast ongemak, zorgt een verkoudheid voor sociale dilemma’s. Voorheen meldde ik mij zelden ziek voor een verkoudheid. Want dan kon ik best nog werken. Tot een collega eens liet blijken dat zij daar niet blij mee was. Zij vreesde het ook te krijgen. Logisch. Alleen is het nogal wat om wekenlang in eenzame afzondering te verblijven. Nu kan ik thuis werken en via skype vergaderen. Maar moet ik dan wel alle sociale afspraken afzeggen?

 

5 gedachtes over “Verkouden

 1. In m’n overzicht las ik ‘Raam Open: Verkouden’
  Is het niet een beetje te koud om met een open raam te slapen? 😉

  Zelf heb ik het ergste van een flinke griep gehad. Hoest nog wel maar niet meer zo erg. Wel zijn m’n stembanden zoek. Morgen zijn m’n kasten volledig leeg en ga ik naar een supermarkt zonder bonusvragen.

  1. Ha ha ha, Ik had nog niet aan dat open raam gedacht.
   Ja, kennelijk komen we allemaal aan de beurt, deze winter.
   Het schiet mij net te binnen dat je bij sommige supermarkten alles zelf mag scannen en afrekenen. Dat is in deze situatie best praktisch.

 2. Kees groen

  Een verkoudheid hoort geen weken te duren. met alle beschikbare middelen, inclusief nietsdoen, duurt het 7-10 dagen. Daarna kan het gekriebel in de keel en een overgestimuleerde neus nog aanhouden, maar toch veel minder erg.

  Wat besmetting betreft: virusaandoeningen (zoals griep en verkoudheid) zijn vooral besmettelijk via de lucht. Het virus zit in kleine druppeltjes die je vooral bij hoesten en proesten om je heen strooit. Reisafstand in stille lucht: 3-5 meter… En in de buitenlucht nog vele meters meer. En met een bedrijfsairco: niemand die het durft te zeggen.

  1. Wat die besmettelijkheid betreft, heb ik ooit gehoord dat dat alleen voor de eerste paar dagen geldt. Zojuist heb ik dit op de website van de RIVM gevonden:
   Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid. Toch goed om te weten.

 3. Pingback: Coronacrisis – lessen uit zes jaar bloggeschiedenis – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.