Eigenwijze bejaarde ouders

Wanneer ik naar mijn ouders ga, loop ik altijd via de tuin naar de achterdeur. Het zijn tachtigers en ze wonen in een appartement op de begane grond in een dorp. Hun tuin is van de straat af goed zichtbaar en toegankelijk via een laag hekje. Achterlangs loopt een pad waar voorbijgangers met honden wandelen. Al een paar keer trof ik de achterdeur open aan, zonder dat er iemand te zien was.

Pas belde mijn moeder om bij te praten. ‘Vandaag had ik even de deur open gezet na het douchen.’ vertelde ze. ‘Dan kan de stoom makkelijker uit het huis, weet je. Je vader en ik zaten in de woonkamer toen we iemand hoorden roepen: ‘Hallo, hallo, is er iemand?’ Bleek het een onbekende man te zijn, die zich afvroeg of alles wel goed was. Nou, dat is toch aardig, hè? Het is best fijn om te weten dat ze hier in de buurt een beetje opletten.’
Ja mam, heel fijn.

Bij een eerder bezoek probeer ik vooraf te bellen, maar er neemt niemand op. Dat kan gebeuren, want ze maken regelmatig een ommetje door het dorp. Wanneer ik aankom, is de achterdeur dicht Maar die zit overdag zelden op slot, dus kan ik zo binnenlopen. Mijn vader zit in de woonkamer achter de computer met zijn rug naar de deur. Ik groet hem en hij groet terug zonder op te kijken. Denkend dat ik zijn vrouw ben, want haar verwacht hij. En hij hoort nu eenmaal minder goed.

Natuurlijk hebben mijn zus en ik al herhaaldelijk gevraagd of ze de achterdeur op slot willen doen. Als ik daarover begin, vertelt mijn moeder in geuren en kleuren wat er allemaal voor crimineels gebeurt in het dorp. Blij dat ze ook weer een onderwerp heeft om over te praten. Maar bezorgde waarschuwingen negeert ze. Mijn vader trekt zich er evenmin iets van aan. Die wil blijven doen wat hij altijd al deed. En het is lastig om de deur steeds op slot te doen.

Ik ben ongetwijfeld een moeilijke puber geweest. Zo eigenwijs en recalcitrant als je maar zijn kan. Het is een familietrekje, ben ik bang. Er staat ons met twee eigengereide ouders nog wat te wachten.

6 gedachtes over “Eigenwijze bejaarde ouders

 1. Ingrid van Bouwdijk

  Ja nu je het zegt zijn er zeker overeenkomsten tussen mijn zoon van net 14 en mijn vader van 92. 🙂 Ze doen bijvoorbeeld allebei een kilo beleg op hun brood. Tussen mijn zoon en mij is het altijd een punt van conflict. En mijn vader kijkt mijn moeder tegenwoordig uitdagend aan als hij iedere keer meer beleg op zijn brood doet, terwijl mijn moeder zich verbijt; want tsja de man is aan het dementeren en om dan nog stampij te gaan maken over beleg is ook zo wat.

  1. Dat klinkt bekend. Mijn vader doet graag een extra greep in de koektrommel en kijkt daarbij dan ook nog als een ondeugend jongetje. 😉 Hij is gelukkig niet dement.
   Bij dementie vraag je je als familielid vast regelmatig af hoe ermee om te gaan. Bijvoorbeeld laconiek reageren, zolang er geen gevaar is?

 2. Ingrid van Bouwdijk

  Ja dat is misschien het beste. Alleen als je er 24 uur mee samen zit dan is dat juist erg moeilijk. Dan ga je je opvreten over iets, wat voor een buitenstaander een futiliteit is. Wij laten het langs ons heen gaan, maar als het je wereld wordt om met iemand opgesloten te zitten dan is het een ander verhaal. Ik weet ook dat ik me niet aan mijn (weekend) pleegkind moet ergeren als hij weer eens aan zijn brood zit te plukken, kneden, sabbelen en eerst het beleg eraf eet of likt, maar in de loop van het weekend ga ik dat toch doen.

  1. Samenleven met een dementerende persoon lijkt mij absoluut heel zwaar. Er lopen dan vast continu allerlei emoties door elkaar. Verdriet om het verlies van wie iemand ooit was, frustratie, eenzaamheid, medelijden afgewisseld met onbegrip en af en toe wat humor. De meeste partners zijn nu eenmaal geen professionele zorgverleners en moeten het zonder training zien te redden.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.