Oog in oog met groot wild

Het is de droom van elke natuurliefhebber: oog in oog staan met een bijzonder dier. Deze week was het te zien in een aflevering van Floortje Dessing. Zij stuitte in de Namibische woestijn ze op een uiterst zeldzame zwarte neushoorn met jong. Mens en dier stonden abrupt stil en bekeken elkaar. Het dier zo sterk en tegelijkertijd zo kwetsbaar.

Mijn eigen finest hour beleefde ik in Kenia. Wanneer je wildparken bezoekt, moet je in een auto blijven vanwege loslopende leeuwen en hyena’s. Er is echter een park waar je wel veilig kunt wandelen. Daar volgde ik een pad door het struikgewas, toen er bewegende lijnen op een geelbruine vacht opdoemden. Plots stond ik oog in oog met een metershoge giraffe. Op nog geen twintig meter afstand. Als Goliath en Klein Duimpje staarden we elkaar gebiologeerd aan, voordat hij kalm verder stapte.

Diezelfde middag zag ik een ander onvergetelijk schouwspel. Verderop stond een kudde van acht giraffen aan de blaadjes van doornige acacia’s te knabbelen. Perfect synchroon draaiden zij in slow motion hun lange nekken naar links en naar rechts. Alsof enorme hijskranen samen een ballet opvoerden.

Wat mij ook zal bijblijven, is de kenmerkende roep van de indri indri. Deze grote lemuur is endemisch en komt uitsluitend voor in de oerwouden van Madagaskar. Het zijn sociale dieren die in familiegroepen leven. Ze brengen hun tijd door in bomen, waar ze eten, rusten en spelen. Met hun opvallende roep houden ze contact met andere groepen. Dat geluid draagt wel vier kilometer ver. De lokale bevolking beschouwt ze als geesten. Zodra je ze hoort en ziet, begrijp je waarom.

6 gedachtes over “Oog in oog met groot wild

  1. Ingrid van Bouwdijk

    In mijn Kenia-tijd heb ik ooit bil in oog met een nijlpaard gestaan. Ik was met twee Nederlandse vrienden aan het wandelen rond een meer. Op een gegeven moment kwamen we dik struikgewas tegen. In eerste instantie wilden we eromheen gaan lopen tot we mooie ronde gangen tegenkwamen. Dat was nou eens handig! Wij door die gangen tot we tegen de twee dikke billen van een nijlpaard aankeken en het in één keer doordrong wie die gangen had gemaakt. Snel een afslag genomen in het gangenstelsel en even later hoorden we een enorme gekraak en toen een plons. Het beest was naar beneden gedenderd en het water in gesprongen. Maar goed dat we niet in de weg liepen….

  2. Ingrid van Bouwdijk

    En omvergelopen worden door zo’n eentonner, lijkt me ook geen pretje. Die gangen waren een-nijlpaard-breed en -hoog. Ze pasten precies door die mooie ronde gangen. Dus van uitwijken zou geen sprake zijn geweest.

  3. Pingback: Muziek voor bij het log (met lijst) – Raam Open

  4. Pingback: De keerzijde van de fotografie – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.