Optie: zzp’er worden

Op het ogenblik zit ik ziek thuis. Ik voel mij te goed om overdag naar bed te gaan. Maar ik ben te grieperig om mij lang te concentreren. Omdat de computer van mijn werkgever hier toch staat, heb ik wat urgente mailtjes afgehandeld. Dat geeft gemoedsrust. Personeel thuis laten werken heeft voor werkgevers onverwachte voordelen. Als ik naar kantoor had gemoeten, had ik nu niets gedaan. Was ik zzp’er geweest, dan had ik voor een lastige keuze gestaan. Want na een half uur krijgt grieperigheid weer de overhand.

In Sir Edmund van de Volkskrant stond onlangs een interview met José Kerstholt, hoogleraar psychologische besliskunde. Ze vertelt daarin over intrinsieke motivatie en persoonlijke overtuiging. ‘Stel jezelf de vraag waar jij gelukkig van wordt, wat je belangrijk vindt.’ Het is de eerste stap naar een mooie toekomst. Ik weet het antwoord inmiddels wel. Het knelpunt zit in de vraag naar specifieke beroepen en ideaalbeelden van gewenste kandidaten op de arbeidsmarkt. Daar sluit een en ander slecht bij aan.

Over ideaalbeelden gesproken. Het is dat ik geen allochtoon ben, anders zou ik onderaan de ladder bungelen. Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste armoede bij oudere werkzoekenden zit. Zelfs gepensioneerden hebben meer te besteden. En minder vrouwen dan mannen van boven de 35 vinden een baan die past bij hun opleidingsniveau. Intussen doemt er een nieuwe uitdaging op. Steeds meer werkgevers vragen van sollicitanten een videopresentatie. Uh … met mijn grieperige kop? In dat licht is de geluksvraag een luxe en moeten we misschien nemen wat we kunnen krijgen.

Mijn gevoel zegt dat ik qua leeftijd en werkervaring als zzp’er meer gewenst ben dan als werknemer op contractbasis. Sterker, mijn werkgever wil dat ik voor minder uren (en weinig geld) als zzp’er verder ga. Dit is in vijf jaar tijd de tweede keer dat ik voor zo’n keuze sta.

Eerder betrof het een goed betaalde vervolgopdracht van drie maanden bij een andere tijdelijke werkgever. Het was midden in de crisis en ik durfde het financiële risico niet aan. Want dan had ik eerst een netwerk van (potentiële) klanten moeten opbouwen. Zoiets kost tijd en de uitkomst was ongewis. O ja: en een heel geniepig stemmetje vroeg of ik wel goed genoeg was. Was het een goede beslissing? Na afloop van dat contract bleef ik 2 ½ jaar werkloos. ‘Gelukkig ben ik nu geen zzp’er’, dacht ik vaak. Maar wellicht was het dan toch anders gelopen.

Realistisch gezien verwacht ik weinig van solliciteren naar een reguliere baan. Moet ik daarom toch voor zelfstandigheid gaan? Ook nu zou ik vanuit het niets een netwerk moeten opbouwen. Waar te beginnen en wat bied ik aan? Weinig anders dan wat veel concullega’s al bieden: de boekhouding doen, facturering, secretarieel werk, planning en correspondentie, en webredactie natuurlijk. De concurrentie is enorm en het zegt weinig over mijn interesses. Bovendien blijft mijn meerwaarde onbenut. Die schuilt in een unieke combinatie van kennis en vaardigheden dankzij levenservaring. Zie daar eens een beroep van te maken dat voldoende inkomsten genereert.

Er zitten beslist voordelen aan werken als zelfstandige. Zelf beslissingen nemen, eigen baas zijn, je tijden bepalen, vanuit huis werken, ga maar door. Als ik een beroep met perspectief had, zou ik er direct voor gaan. Wel moet je als zzp’er bruisen van energie en steeds nieuwe opdrachten binnen halen. Dat lijkt mij behoorlijk zwaar.

Zonder overdrijven krijg ik vaak bewonderende reacties van mensen vanwege keuzes die ik eerder heb gemaakt. Zoals de recente verhuizing van het westen naar het oosten. Persoonlijk vind ik het wel meevallen. In die situaties had ik tenslotte het meeste in eigen hand. Zzp’er worden; dat is pas werkelijk een enorme stap.

6 gedachtes over “Optie: zzp’er worden

 1. Blewbird

  Ik heb een beroep waarin ook veel ZZP-collega’s werken, maar ik ben blij met mijn vaste dienstverband. Wel moedig om zo’n stap te doen! En beterschap!

  1. Een vast dienstverband bespaart je een hoop werk aan acquisitie en geeft in die zin wel rust. Zzp’er worden is een alternatief om te onderzoeken wanneer het vinden van een baan zo moeilijk blijft.

 2. basstarter

  Ik wou hier vanalles zeggen maar dat klinkt dan weer zo ontmoedigend. Maar ik wil dan toch nog toevoegen dat degene die voor eigen rekening werkt vaak veel moeite heeft om zijn rekeningen te innen. Dus niet alleen aquisite vergt tijd maar zorgen dat je betaald krijgt is een probleem voor kleine bedrijven die niet meteen een incasso bureau kunnen betalen. Niet iedereen is een nette rekening betaler.

  1. Beste Basstarter, Van mij mag je best je bedenkingen aangeven. Ik probeer een realistische inschatting te maken of het wijs is om als zzp’er verder te gaan. Daar horen zowel de voor- als de nadelen bij. Rekeningen innen kan zeker een zorg zijn. Gisteren keek ik naar het programma ‘Arm in Nederland? Eigen schuld!’ Er was iemand die onder andere in de problemen was gekomen omdat hij twee jaar met zijn boekhouding achterliep. Toen dacht ik ook: ‘wanneer je als zzp’er geld van hem te goed hebt, vis je gegarandeerd achter het net. Want de belastingdienst en de bank gaan altijd voor.’ Je kan als zzp’er een actief debiteurenbeleid voeren, maar dat maakt het er nog niet leuker op. Overigens is diezelfde man precies iemand die ik tijdig had kunnen laten bijsturen, omdat ik goed orde kan scheppen in de chaos. Dan houdt zo iemand beter zicht op zijn inkomsten en uitgaven.

   1. basstarter

    misschien moet je een soort boekhoud/archief coach worden met een stukkie schuldhulp verlening annex voorkoming. Das wel veel. Nou ja, nieuwe soort functie

   2. Dat leek mij eerder ook een logische gedachte, qua aanbod. Als zelfstandig ondernemer moet je ook nagaan of er vraag naar is. Bij mijn weten is die er wel, maar zijn er al veel vrijwilligers die gratis vergelijkbare hulp bieden. Dus helaas.
    Toevallig staat er in de Volkskrant van 23 januari 2016 een zeer uitvoerig achtergrondartikel van Yvonne Hofs over de huidige positie van veel zzp’ers onder de veelzeggende titel ‘Wedloop naar de bodem’. Het leest niet echt als een aanbeveling.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.