Een CV-ketel en installateur kiezen

Bij een eigen huis hoort een eigen CV-ketel en die van mij hapert een beetje. Het zat er in. Tussen de gegevens van dit huis stond het al: CV-ketel uit 2000. En de vorige eigenaresse was niet zo van het onderhoud plegen. Nu twijfel ik waar ik goed aan doe: laten repareren of direct vervangen. Mijn ervaring met loodgieters en installateurs maakt de keuze extra lastig.

Twee dagen na de verhuizing liet ik ter controle de eerste onderhoudsmonteur komen: een lokale zelfstandig werkende vijftiger. Hij bromde iets over een lek vat, vulde wat bij, maakte een slangetje vast en gooide zijn kopje koffie om. Zwaar overspannen en met het nodige gevloek deed hij een uur lang zijn beklag over zijn scheiding, zijn kinderen, de drukte op zijn werk en zijn slechte gereedschap. Toen hij klaar was, heb ik maar niet meer om advies gevraagd.

De tweede kans kwam bij een loodgieter die een dakgoot verving. Een beer van een vent die hijgde als een postpaard. Een collega (timmerman) had hem via de tuin verwelkomd, terwijl ik binnen aan de lunch zat. Even zijn gezicht laten zien, deed hij niet. Al na vijf minuten vroeg hij luidkeels aan zijn collega of het hier altijd zo lang duurde voordat je koffie kreeg. Tja, die kon zijn bakkie leut dus vergeten, plus toekomstige opdrachten.

De derde kans kwam bij de lekkage van de douchebak. Toen het water zo door het plafond op de vloer van mijn woonkamer spatte. Enigszins van slag had ik lukraak de derde loodgieter in de buurt gebeld. Die kwam aanzienlijk professioneler over. Ik had hem al in het vizier voor de CV-ketel, toen ik de rekening kreeg gepresenteerd. En die loog er niet om. Daar ging de derde kans.

De vierde kans kwam toen ik degene moest bellen die de huidige ketel heeft geïnstalleerd. Namelijk een eerdere eigenaar die zelf een installatiebedrijf heeft. Ik moest weten of er ergens een luik in de vloer naar de kruipruimte is. Aardige man; had in zijn tijd veel aan mijn woning gedaan; leuk om hem te spreken. Maar. Bij de verbouwing werd duidelijk dat ook hij geen perfect werk had geleverd.

De vijfde kans kwam toen de doucheafvoer alwéér verstopt raakte. Dat had loodgieter nummer drie toch al opgelost? Nou nee, meneer was vergeten iets over een cruciaal bakje in de afvoer te vertellen. Dat ontdekte ik dankzij loodgieter en installateur nummers vijf. Ofwel de mensen die aan het leidingenstelsel bij de verbouwing werkten. Zij hebben de verstopping wel adequaat opgelost en hun andere werk ook grondig gedaan. Dus vroeg ik hen om advies over de CV-ketel.

Er kwam een collega, gespecialiseerd in CV-ketels. Hij vertelde dat het merk van mijn ketel (Nefit) de Rolls Royce onder de ketelbouwers is. Dat klonk aanzienlijk beter dan wat een vakgenoot eerder had gezegd. Namelijk dat ik een ‘projectketel’ heb die hooguit zeven jaar goed mee kan gaan.

Nu werd mij aangeraden om de pomp te vervangen, à raison van € 500. Voor een CV-ketel van bijna zestien jaar oud, die wellicht niet meer zo energiezuinig draait. Doe ik daar goed aan? Of had hij beter kunnen vertellen welke ketel ik moet nemen, gezien mijn huis en gebruik? Ik heb trouwens de eindafrekening van de verbouwing ontvangen, inclusief het loodgieterswerk. En juist die post springt er nogal uit.

De verwarming werkt prima en het kraanwater is heet zat. Maar intussen maakt mijn ketel steeds vaker een raar geluid. Alsof hij even warm draait en dan vastloopt. Het houdt een paar minuten aan en dan stopt het weer vanzelf.

Het lijkt erop dat ik terug ben bij af. Op internet staat meer dan ik begrijp. Vaklieden spreken elkaar tegen. Geen idee of ik mijn ketel moet vervangen. Geen idee of ik hem beter nog kan laten repareren. En wat ik ook kies: wie kan ik daarvoor in de arm nemen?

10 gedachtes over “Een CV-ketel en installateur kiezen

 1. Kees Groen

  Een ouwe ketel met kuren is niet meer te vertrouwen, zonde om daar nog een dure reparatie aan te doen. En als hij niet zo goed is onderhouden, des te meer. Dus als de bodem van de schatkist nog overvloedig met goud en zilver is bedekt, kun je maar beter voor een nieuwe gaan.

  Wat betreft Nefit: goede ketels in het algemeen, nieuwste technologie, potentieel het energiezuinigst. Maar inderdaad, kenmerken van een Rolls Royce. Wij hebben goede ervaringen met Vaillant (8 jaar geleden nieuw), anderen zweren bij een Remeha, maar daar had ik 8 8 jaar geleden duidelijk iets tegen, ik weet niet meer wat.

  Let goed op het benodigde vermogen ( isolatie van het huis, je stookgedrag, gewenste temperatuur, warmwaterwensen). Neem voldoende maar niet te veel – dure – overcapaciteit.

  1. Hoi Kees,

   Goed om alvast te weten welke merken bij anderen in de smaak vallen. Ik hoop dat mijn oude beestje het nog even blijft doen, zodat ik rustig de tijd kan nemen om naar alternatieven te zoeken. Ik had gewenst dat degene die hier kwam, juist een helder advies op basis van de punten in jouw laatste alinea zou geven. Wordt vervolgd.

 2. Als het een VR of HR ketel is zou ik zeggen: niets doen. Het ergste wat je kan overkomen, is dat de ketel het op een ongelukkig moment begeeft. Dan zit je een paar dagen zonder. Als je met dat risico leven kunt, is het heel goed mogelijk dat dit oude beestje nog (vele) jaren meegaat.
  Mijn ketel is nu bijna 20 jaar oud. Bij de laatste beurt werd me verteld ‘er zit een klein lekje in, dus vervangen wordt noodzakelijk’. Intussen is dat 3 jaar geleden. Er staat een emmertje onder voor die paar druppels per maand, hij doet het verder uitstekend.
  Ga je toch voor vervanging, neem dan het allereenvoudigste model zonder één toeter of bel. Alles wat er aan ‘luxe’ aan en op wordt gehangen, kost geld in aanschaf én in verbruik, dus een blijvende kostenpost.
  Zelf ben ik behoorlijk enthousiast over werkspot.nl. Zet je klus erop, duidelijk omschreven. Er reageren allerlei vaklieden, waarvan de referenties te bekijken zijn. Maak kennis met 3 van hen, zet je intuitie in en bereid een paar belangrijke vragen voor. Zoals: Ik wil een simpele ketel die zo zuinig mogelijk is in het gebruik.

  1. Hoi Conny,

   Het is verleidelijk om het even af te wachten. Wat ik niet weet, is of het gevaarlijk kan zijn om een enigszins haperend apparaat te houden (kortsluiting of iets dergelijks?) Wel lijkt het mij ook goed om de volgende keer een vrij gewoon apparaat te kiezen, maar wel degelijk gebouwd, energiezuinig en met voldoende capaciteit.
   Met Werkspot heb ik eveneens redelijk goede ervaringen. Goede tip over vragen voorbereiden.

 3. 500 euro voor een nieuwe pomp vind ik vorstelijk veel. Inclussief voorrijden (administratiekosten) en materiaal moet dat binnen een uur klaar zijn en hooguit 200 euro voor het totaal zijn. Daarbij heeft mijn nieuwe HR-ketel 800 euro gekost, (bij de Nuon kon ik hem destijds kopen voor 1600 euro) een nononsense ding van Intergas. Als de pomp versleten is, dan gaan andere dingen waarschijnlijk ook. Als er nog een waakvlam in zit, dan zou ik hem meteen vervangen.

  Wachten op stukgaan, wat altijd in de winter gebeurt heeft ook zijn nadelen. Ik trof het destijds dat mijn pomp vastliep en ik daarmee ook geen warm water meer had. Grote loodgieterdrijven lieten me moeiteloos een paar maanden wachten vanwege het inbouwen van een nieuwe. Uiteindelijk had ik het binnen een week voor elkaar bij een eenvoudige radiatorenhandelaar, die dus veel minder vroeg voor de ketel en het inbouwen al binnen een week had uitgevoerd. Helaas is die te ver, buiten Noord-Holland Noord raad ik die niet aan en hij zal er zelf ook niet aan beginnen.

  Bij het snel afslaan is het verstandig om goed te ontluchten, ook bij alle radiators. En zorg voor voldoende waterdruk van 2 bar. Laat ook voldoende radiators in de woonkamer open en gebruik daar geen thermostaatkranen. Die mogen wel in secundaire ruimtes als slaapkamers.

  1. Hoi Ximaar,

   Goed om te lezen wat jouw ervaringen zijn en je bevestigt mijn indruk dat € 500 voor een nieuwe pomp aan de forse kant is. Welbeschouwd geeft het mij gewoon gemoedsrust als ik weet dat de CV-ketel veilig en energiezuinig is en nog een behoorlijk aantal jaren goed werkt. Daarom ga ik toch naar een nieuwe kijken. Zoals Conny aanraadde: eerst maar eens via Werkspot een paar installateurs uitnodigen. En ik zal kijken wat NUON in de aanbieding heeft. Gelukkig had ik bij de aankoop van dit huis al een post ‘vervangen CV-ketel’ in de begroting meegerekend.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.