Zet talenten aan het werk

Verlies je je baan door automatisering en digitalisering, dan wordt vaak (om)scholing aangeraden. Maar scholing alleen helpt slechts een deel van de huidige groep werkzoekenden. Dit blijkt uit analyse van het UWV-rapport ‘Welke beroepen bieden kansen? Overzicht van krapte- en overschotberoepen.’ uit februari 2015. Er is een mismatch tussen een teveel aan administratief en secretarieel personeel en een tekort aan technici.

Voor naar schatting 80% van de kansrijke beroepen is wiskunde en technisch inzicht vereist. Administratieve en secretariële medewerkers blinken daar zelden in uit. Dat geldt eveneens voor recent ontslagen winkelpersoneel en thuishulpen. Zij zullen alternatief werk in een andere sector dan de technische willen zoeken. Als ons land hoofdzakelijk op (om)scholing inzet, blijft een deel van hen aan de kant staan.

Ik besef dat je beter van vraag (naar producten en diensten) dan van aanbod (werk zoekenden) uit kan gaan. Maar de grote aantallen werkzoekenden blijven toch bestaan. Wat we nu zien, is dat een deel van de middenklasse wegzinkt in laaggeschoold werk. Zo verspilt Nederland talent en kansen op economische groei.

Kijk liever naar hoe ons land een efficiënte landbouw- en veeteeltsector heeft opgebouwd. Dat lukte aanvankelijk vooral dankzij de aanwezige vruchtbare grond en scheepvaartroutes. De overheid en het bedrijfsleven kunnen beter de aanwezige middelen (talenten) analyseren en daarvoor passende werkgelegenheid stimuleren. Elke beroepsgroep heeft specifieke kwaliteiten. Zet die in.

Een gedachte over “Zet talenten aan het werk

  1. Pingback: Aanvullingen en verbeteringen | Raam open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.